I HK støtter vi sunde hjemmearbejdspladser. Vi mener, at et godt arbejdsmiljø ikke bare skal være en luksus for dem, der arbejder på kontoret eller hjemme mere end to dage ugentligt. Et godt arbejdsmiljø bør være en ret for alle – også dem, der arbejder hjemmefra i kortere tid.

 

HJEMMEARBEJDE KAN GIVE SKADER 

Vi er derfor bekymrede for, at hjemmearbejde kan medføre arbejdsskader, når kravene til arbejdsmøbler, indretning, skærme og lys lempes. Dårlige arbejdsstillinger for nakke, skuldre og ryg belaster ekstra meget, hvis møbler på hjemmearbejdspladsen ikke passer til medarbejderne. Arme og hænder låses fast i dårlige arbejdsstillinger, når medarbejderen taster tusindvis af gange siddende ved uegnede møbler. Og øjnene bliver overbelastet, hvis arbejdet foregår i forkert lys med blikket stift rettet mod dårlige computerskærme. Skaderne ved hjemmearbejdet har kostet livskvalitet, sygemeldinger, fyringer og langvarige helbredskader her under hjemsendelserne under Corona-pandemien. Erfaringen viser, at et dårligt arbejdsmiljø på hjemmearbejdspladsen kan medføre store omkostninger - både menneskeligt og samfundsøkonomisk.

Kvinde med ryggen til
HK vender ikke ryggen til hjemmearbejde, men uanset om medarbejderen arbejder fra kontoret eller hjemmearbejdsplads, så skal arbejdsmiljøet prioriteres højt (Foto: Colourbox)

Arbejdsmiljø er et fælles ansvar

Den nye aftale om hjemmearbejdspladser vil sandsynligvis på mange arbejdspladser blive suppleret af lokale aftaler for den enkelte virksomhed. Her vil vi støtte vores tillidsvalgte i arbejdet for, at aftalerne om hjemmearbejde bedst muligt sikrer et godt arbejdsmiljø. 

Vi mener, at arbejdsmiljø er et fælles ansvar. Det er medarbejdernes ansvar at bidrage til et godt arbejdsmiljø. Det er vores tillidsvalgtes ansvar at samarbejde om at udvikle arbejdsmiljøet. Men det er ledelsens HOVED-ansvar at sikre et sundt arbejdsmiljø.

Vi håber, at alle parter i virksomhederne samarbejder om at sikre et godt arbejdsmiljø – også for de tusindvis af nordjyder, der i fremtiden vil arbejde hjemmefra mange timer og dage. 
HK Nordjylland ønsker på forhånd god arbejdslyst i et sundt og godt arbejdsmiljø – både på kontoret og på hjemmearbejdspladsen. 

Debatindlæg er skrevet af:
Christina Madsen Kristiansen, formand for HK Privat Nordjylland
Katharina Hauge Antonsen, formand for HK Kommunal Nordjylland
Jon Harild, formand for HK Handel Nordjylland
Jonna Vestergaard, formand for HK Stat Nordjylland

 

Debatindlægget har været bragt i Nordjyske, den 28. februar 2022. 

 

Gymnastik på hjemmearbejdsplads
Et godt arbejdsmilljø er vigtigt - inklusive pauser for krop og sjæl (Foto: Colourbox)