Det er svært helt at forestille sig den traumatiserende omvæltning af liv og dagligdag, som den almindelige ukrainer er kastet ud. Den ene dag passede forældrene deres arbejde og børnene deres skole, og med et er de soldater eller på flugt.
 
Ifølge FN er mere end 2 millioner ukrainere allerede flygtet ud af landet. Hvis invasionen fortsætter, forventer de, at op mod 5 millioner vil flygte. Europas grænser vil forblive åbne for at tage imod flygtninge, primært familier med ældre og børn, mens mænd mellem 18 og 60 år har forbud mod at forlade landet i henhold til krigslovgivningen. De, der kommer til Danmark, skal vi tage godt imod. De vil have traumer, store savn og stor usikkerhed, og vi har et ansvar for at hjælpe dem.

Nødhjælp og genopretning

Derfor har vi i HK besluttet at hjælpe. Vi kommer til at give en million kroner i nødhjælp til det ukrainske folk nu og her. Den har vi allerede fordelt og sendt afsted, som det kan ses i ovenstående grafik. Derudover afsætter vi en million kroner til genopbygning af Ukraines fagforeninger gennem solidaritetsfonde i vores europæiske og internationale sammenslutning af fagforeninger.

I HK har vi i mere end 120 år kæmpet for fællesskabet – de seneste år under sloganet ”Sammen er du stærkere”. Der ligger et værdigrundlag bag de ord, som forpligter os til at handle, når vi oplever uretfærdigheder. Også når det rammer uden for landets grænser.

Vi har i mange år engageret os i humanitære formål og støttet økonomisk op om både Røde Kors, Danmarksindsamlingen, Asylligaen, Dansk Folkehjælp, Dansk Flygtningehjælp og mange andre. Men vi har aldrig før ydet så ekstraordinært et enkeltstående bidrag. Det svarer til knap 10 kroner pr. medlem. Et lille tal for den enkelte, men et stort tal når vi lægger det hele sammen i fællesskab.

I det store billede er der dog behov for meget mere hjælp til Ukraines befolkning, så vi vil opfordre alle jer medlemmer til at hjælpe så godt som I nu kan. Hold øje med hvilken hjælp der bliver efterspurgt i dit lokalområde. Tag fat i kollegaerne og hør, om I kan stable noget på benene på jeres arbejdsplads. Snak med holdkammeraterne i idrætsklubben og de andre forældre i børnenes klasse.

Vi står i en fuldstændig ekstraordinær situation, og mange af os har ikke oplevet krig så tæt på før. Vi må forsøge at gøre hvad vi kan, for hinanden. Hvis vi alle gør lidt, så kan det betyde meget.

For sammen er vi stærkere.

 
 

Du har indflydelse som medlem

Din mening tæller, for vi er din og alle de andre medlemmers fagforening. Derfor kan du stemme til generalforsamlinger – ligesom du til hverdag kan få indflydelse via vores repræsentanter på både skoler og arbejdspladser. HK er nemlig et fællesskab, hvor alle har en stemme.