Forbundsformand Anja C. Jensen

Forbundsformand Anja C. Jensen, foto: Lisbeth Holten

Fast track-ordning ved behandling af sager, ret til skoleoplæring og generelt bedre retsstilling: ’Ungepakken’ i den netop landede trepartsaftale stiller nu elever og lærlinge langt tryggere i sager om seksuel chikane. Et resultat, som forbundsformand for HK Anja C. Jensen mener, at parterne kan være glade for:

- Jeg er rigtig godt tilfreds med resultatet i den ungepakke, som er kommet på plads med trepartsaftalen. Det første møde med arbejdslivet for vores yngste og nyeste kolleger må simpelthen ikke være præget af dårligt arbejdsmiljø eller en seksualiseret kultur. Elever og lærlinge, der bliver udsat for seksuel chikane, skal ikke være et øjeblik i tvivl om, at der er nogen, der har deres ryg – og at det ikke afskærer dem fra at fortsætte og færdiggøre deres uddannelse, siger Anja C. Jensen.

LÆS OGSÅ: "Det var som en vild tur til Sunny Beach med fri sprut og ingen grænser"

Virksomheder kan endelig fratages retten til at have elever og lærlinge

Forbundsformanden for HK har tidligere været ude og efterlyse netop klarere regler og bedre beskyttelse af de unge. For selvom en række tidligere HK-elever stod frem med historier i HK Privatbladet om en syg arbejdspladskultur, hvor de blev presset til at overskride egne grænser, ydmyget og befamlet af chefer på et af Danmarks største webbureauer, så fik virksomheden ikke frataget sin ret til at blive ved med at tage elever. 

At det bliver en mulig sanktion i fremtiden, håber Anja C. Jensen nu er hævet over enhver tvivl:

- Med treparten bliver det tydeliggjort og bør nu stå lysende klart for alle, at man kan miste retten til at tage elever og lærlinge, hvis man ikke er sit ansvar for deres uddannelse og trivsel voksent.

Fra medlem til forhandlingsbord: "Det kræver mod"

Den nye aftale glæder 30-årige Aleksandra Ekberg, der netop var en af de unge kvinder, der i sommer stod frem og fortalte om sine ubehagelige oplevelser. Aleksandra Ekberg fortalte dengang om sine oplevelser i Danaweb under dæknavnet Kirstine, men hun har nu valgt at stå frem. Hun siger i et interview i forbindelse med præsentationen af aftalen dette til HK Privatbladet:

- Jeg er glad for, at virksomheder fremover kan blive stillet til ansvar for deres handlinger. Specielt når det kommer til seksuelle krænkelser, så fremtidige elever ikke skal udsættes for det samme, som vi har været udsat for, siger hun.

Aleksandra oplevede blandt andet selv at blive presset til at hoppe i en iskold pool en mørk novemberaften for en chefs fornøjelses skyld. Resten af aftenen måtte hun gennemføre uden undertøj på. Andre elever har fortalt om chefer, der har befamlet dem på intime steder til fester.

- Man blotter sig virkelig ved at stå frem og fortælle om de her oplevelser offentligt. Nu, hvor der endelig bliver gjort noget, er jeg også klar til at vise mit ansigt, siger Aleksandra Ekberg til HK Privatbladet.

Forbundsformand Anja C. Jensen understreger, hvor stolt hun er af de tidligere elever, der er stået frem for at fortælle deres historier.

- Sikke et mod. Det er hverken nemt eller gratis at dele sine oplevelser med arbejdspres og seksuel chikane på den måde, som de unge kvinder har gjort i denne sag. Sagen gjorde det desværre helt tydeligt, at den retsstilling, som vi troede, at vi havde, ikke eksisterede de facto. Det har vi nu fået ændret på, siger Anja C. Jensen, der selv har siddet med i forhandlingerne af trepartsaftalen om seksuel chikane.

LÆS OGSÅ: Ung HK'er: Nu håber jeg, at seksuelle krænkelser kan stoppes

I trepartsaftalen ligger desuden en tydeliggørelse af arbejdsgivers pligt til at forebygge seksuel chikane, højere godtgørelser i sager om grove krænkelser, et adfærdskodeks for brug af fortrolighedsklausuler og en fremtidig alliance mod seksuel chikane.

Se hele aftaleteksten her

Ungepakken indeholder:

  • Tydeliggørelse af reglerne for tilbagekaldelse af godkendelse som oplæringsvirksomhed på grund af seksuel chikane.
  • Fast track i de faglige udvalg og Tvistighedsnævnet i sager om seksuel chikane.
  • Adgang til skoleoplæring, når der er anlagt sag om seksuel chikane.
  • Vejledning til skoler om deres pligt til at formidle en anden læreplads, når en elev eller lærling har været udsat for seksuel chikane.
  • Tydeliggørelse af adgang til at ophæve en uddannelsesaftale på grund af seksuel chikane samt lempelse af fristregel.