Fra marts 2022 anbefales alle butikker at indkalde medarbejder til en årlig lønsamtale. Foto: Jens Gade / Colourbox.
Der har været visse uklarheder mellem HK Handel og Dansk Erhverv om reglerne for lønforhandlinger.
Men nu er vi endelig nået til enighed. Fra marts 2022 står det fast, at alle butikker med overenskomst anbefales at afholde en årlig, individuel lønsamtale med den enkelte medarbejder.
Det betyder, at din arbejdsgiver bør indkalde dig til en årlig lønsamtale, Hvis ikke bør du tage fat i din lokale HK-afdeling.
Ret til en årlig lønsamtale
Du har som butiksansat under alle omstændigheder en absolut ret til en årlig lønsamtale med chefen. Det eneste, du som medarbejder skal gøre, er at bede din arbejdsgiver om en samtale.Den ret kan din arbejdsgiver ikke afslå.
- Vi er meget tilfredse med, at vi er blevet enige om den nye aftale. Nu ligger der en anbefaling til arbejdsgiverne klar, som gør, at det bliver endnu lettere for vores medlemmer at få adgang til lønforhandlingslokalet. Det giver de butiksansatte et stærkt kort på hånden, siger Lisbeth Nørremark, der er faglig sekretær i HK Handel.
Siger din chef, at det ikke er hans eller hendes beslutning, eller der ikke er økonomi til en lønstigning, skal du bede om at tale med den, der har kompetence til at tage beslutninger i din lønforhandling. Du kan ikke holde lønforhandling med én, der ikke kan forhandle løn.
Godt tidspunkt
Aftalen falder også på plads på et helt perfekt tidspunkt. For lige nu er tiden til lønforhandlinger særligt gunstige. Arbejdsgiverne skriger på arbejdskraft, og økonomien står stærkt.
Derfor er det også nu, at du skal udnytte din ret og kræve mere i løn.
- For tiden har vi meget gunstige forhold, når det kommer til mulige lønstigninger. Så det handler om at slå til nu, for lønsamtalen er den bedste metode til at få lidt flere kroner på lønsedlen, siger hun.
Læs mere om, hvordan du forbereder dig her
Tjekliste til lønsamtalen
- Forbered dig: Forberedelse er alfa og omega, når du skal til at forhandle løn. Jo bedre forberedelse, des lettere føles selve forhandlingen. Så sørg for at have dine bedste argumenter klar, når chefen inviterer dig ind i forhandlingslokalet.
- Undersøg lønniveau: Brug lønstatistikker, jobannoncer og snak også gerne med din tillidsrepræsentant, så du kan få et mere nøjagtigt indblik i, hvor du bør ligge lønmæssigt.
- Forbered alternativer: Afviser chefen dit ønske om en lønstigning, er det en god idé at kunne bringe andre alternativer til flere kroner og øre i spil. Så hvis du drømmer om mere efter- og videreuddannelse, har du til forhandlingen mulighed for at bringe det i spil.