For mange er det en rigtig god idé at tage en snak med chefen om en højere løn. Arkivfoto: Karin Meldgaard Henriksen
Måske går du med en mavefornemmelse af, at du ikke får nok i løn. Eller du har sammenlignet din løn med dine kollegers og kan se, at lønnen er skæv. Det kan også være, at du har fået nye opgaver og ansvarsområder, mens lønnen bare ikke er fulgt med.
Læs om den nye lønstatistik for 2022 her
Så er tiden inde til at indkalde til lønsamtale. Især i disse tider, hvor inflationen er steget, er en snak om løn vigtig. Når inflationen stiger, skal du nemlig betale mere for at dække dine leveomkostninger f.eks. til mad, bolig og transport, mens din løn tilsvarende ikke automatisk bliver højere. Det i sig selv er et argument, de fleste bør tage med i en lønforhandling. Samtidigt er der lige nu mangel på arbejdskraft, så du har et rigtig godt udgangspunkt for forhandlingerne.
Læs også formandens tanker om, hvordan du får mere i løn
Start med at kigge dine arbejdsopgaver efter i sømmene og få lavet en liste over alle de gode grunde til, at du skal have mere i løn. Sådan en liste er nemlig rigtig god at have, når du skal til lønforhandling. Du kan bruge de følgende punkter som inspiration.
Syv gode grunde til, at du skal have mere i løn
- Du har erfaring. Hvis du har været på den samme arbejdsplads i lang tid, kan du have oparbejdet noget erfaring, der er guld værd for din arbejdsgiver. Måske er du en af dem, der har været på arbejdspladsen længst tid og den person, dine kolleger altid spørger til råds.
- Du har været på kurser, efteruddannelse eller på anden måde fået ny viden, som du bruger i dit daglige arbejde og er med til at højne kvaliteten.
- Du er vellidt blandt kolleger og kunder og bidrager til et godt og sundt arbejdsmiljø.
- Du er en god sælger. Måske er du god til at lave mersalg eller god til at motivere kunderne til et køb. Med andre ord tjener du din løn ind måske flere gange.
- Du er fleksibel og er ofte villig til at give et ekstra nap med, når der er behov for det. Det kan være, du sjældent siger nej til overarbejde eller ekstra vagter.
- Du løser nogle opgaver på arbejdspladsen, som kræver særlig viden. Det kan være, at du har nogle funktioner og en særlig indsigt, der gør dig svær at erstatte som medarbejder.
- Du har fået nye ansvarsområder. Hvis du har fået mere ansvar, skal du selvfølgelig belønnes for det.
Forbered dig inden samtalen
Når du har lavet din liste, så sørg for, at få den prioriteret. Hvad er vigtigst for dig at bruge som gode argumenter? Ved at prioritere sikrer du, at du får fyret de vigtigste argumenter af først.
Hvert argument bør du underbygge med eksempler. Det er altså ikke nok bare at sige ”at du er fleksibel”. List konkrete eksempler op på, hvordan du er fleksibel – og hvornår. Måske gav du et ekstra nap med, da der var travlt op til jul, eller måske tog du ekstra vagter, da der i en periode var underbemanding.
Konkrete eksempler er rigtig gode at have med, når du sidder i forhandlingen. De gør det nemlig mere tydeligt for din chef, hvilken værdi du skaber på arbejdspladsen.
Find din smertegrænse
Gør også klart for dig selv, hvad du gerne vil have ud af samtalen. Hvor er din smertegrænse i forhold til løn? Og kan der være andre muligheder end løn, såsom uddannelse eller mere frihed, du er villig til at forhandle dig frem til? Overvej mulighederne, inden du går til forhandling. Det stiller dig bedre, hvis din chef siger nej.
Læs også om fem alternativer til løn.
Få flere råd med på vejen
Vi har samlet en række gode råd til, hvordan du griber en lønforhandling an både før, under og efter samtalen. Læs dem her.
Guiden er udarbejdet pba. tal fra Danmarks Statistik og HK's lønmateriale
Benyt dig af HK's løncoach
Som medlem af HK Handel kan du få en gratis snak med en løncoach. Du kan få løncoaching ved at kontakte din lokale afdeling på 7011 4545.