Modent par, der spiller brætspil

Bents tidlige pension skal bruges på flere rejser og mere tid sammen. Foto: Kåre Viemose

To jobs med skæve arbejdstider, weekendarbejde og helligdage og højtider, som for dem bare var almindelige arbejdsdage. Det har med andre ord været lidt svært at se så meget til hinanden.

- Vi har talt os frem til, at fra 1978 til 1997 har vi kun et par gange holdt mere end én uges sommerferie sammen. Senere har vi været mere heldige, men det har stadig i lange perioder været sådan, at når den ene kom hjem, tog den anden på arbejde. Og de fleste weekender har mindst én af os arbejdet. Så det er jo lige før, at vi skal til at lære hinanden at kende igen, siger Bent Johansen.

For nu skal det være slut. 64-årige Bent Johansen arbejder i dag som overvågningsassistent hos Siemens Gamesa Renewable Energy. Han er en af dem, som på en computerskærm holder nøje øje med, at vindmøllerne kører, som de skal. Men fra 1. april i år bliver han Arne-pensionist.

Læs også: Stor guide: Sådan søger du Arne-pension

- Jeg havde egentlig regnet med, at jeg skulle fortsætte til min folkepension. Men nu kom den her mulighed, og så vil jeg faktisk gerne til at holde fri og være sammen med min kone, børn, børnebørn og svigerbørn. Og vores venner, som vi også meget tit har måttet sige nej til på grund af arbejde, siger Bent Johansen.

Han kunne også gå på efterløn, men kan få omkring 1.000 kroner mere om måneden på tidlig pension på grund af modregningsreglerne i forhold til pensionsopsparing. Han kan da godt mærke et langt arbejdsliv i knæene plus lidt slidgigt. Men det er ikke noget, der afholder ham fra at arbejde. Og således heller ikke argumentet for, at han nu gerne vil sige farvel og tak til arbejdslivet.

- Jeg synes jo, at der bliver lagt op til, at man skal have en eller anden form for fysisk gene for at gå på tidlig pension. Men dét, at vi ikke har set hinanden ret meget i så mange år, det har altså også slidt. Jeg synes faktisk i det hele taget, at der mangler respekt for de folk, som arbejder dag, aften og nat, og hvor helligdage ikke rigtig er noget, som eksisterer. Det er altså en psykisk belastning, siger Bent Johansen.

Ud over at være mere sammen planlægger Bent Johansen og konen også at bruge de nye friere rammer til at komme ud og rejse. De har en campingvogn og vil gerne trille rundt med den i Europa.

- Og så lyder det måske mærkeligt, når jeg har arbejdet med fly i forsvaret i 24 år, men jeg har kun været ude og flyve i et civilt fly én gang i mit liv. Det kunne jeg da godt tænke mig at prøve igen.

 

Hver 8. Arne-pensionist er en HK’er

1.443 HK’ere går på tidlig pension i 2022. Det glæder Simon Tøgern, formand for HK Privat, at så mange medlemmer har mulighed for at afslutte arbejdslivet på værdig vis.

Næsten 11.000 danskere går på tidlig pension - Arne-pension - i løbet af 2022, som er ordningens debutår. Kriteriet for at få tidlig pension er, at man skal have været på arbejdsmarkedet i mindst 42 år. Af dem er knap hver ottende - 1.443 personer helt nøjagtigt - medlemmer af HK’s a-kasse.

Det gør HK’erne til den 5. største gruppe af Arne-pensionister. Kun medlemmerne af a-kasserne hos Dansk Metal, 3F, Fødevareforbundet NNF, samt Din Faglige a-kasse (som blandt andet består af elektrikere og blikkenslagere) har en større andel.

I de foreløbige opgørelser fra HK’s a-kasse er omkring halvdelen af HK’erne fra HK Privat. Ud af de 706 HK’ere, som man ved, går på tidlig pension frem til 1. april, er 325 således HK Privat-medlemmer.

- Det glæder mig, at så mange af vores medlemmer har fået mulighed for at afslutte arbejdslivet på værdig vis. De har ikke nødvendigvis haft job, hvor de er blevet slidt ned rent fysisk. Men psykisk nedslidning og mange år på arbejdsmarkedet giver også adgang til Arne-pensionen. Det er et vigtigt resultat af flere års politisk arbejde, siger Simon Tøgern, der er formand for HK Privat.