Medarbejder kører paller

HK Handel har for nyligt vundet en vigtig sag om systematisk overarbejde blandt mellemledere. Foto: Karin Meldgaard Henriksen

 

For nyligt vandt HK Handel en vigtig sag mod Aldi for systematisk at pålægge fem af deres mellemledere overarbejde. Sejren er ikke kun vigtig for de fem mellemledere fra sagen, men for rigtig mange mellemledere på HK Handel overenskomst – dog ikke dem på en COOP-overenskomst.

Kristian Krog Pedersen, der er faglig sekretær i HK Handel, guider dig her til, hvad du kan fortælle de mellemledere, du er tillidsvalgt for, om sagen, og hvilke rettigheder de har.

Læs også: Massivt overarbejde slog Mia omkuld: Nu har HK Handel vundet hendes sag

1) 37 timer i gennemsnit

Afgørelsen slår fast, at man som mellemleder i gennemsnit ikke systematisk må blive planlagt til mere end 37 timer. Også selvom der fx stå i kontrakten, at ”overarbejde kan forekomme”. Der kan dog være planlagt overarbejde på tidspunkter, hvor dette måtte være krævet af hensyn til driften. Fx ved højtider eller andre tidspunkter, hvor der må ydes en ekstra indsats.

2) Det skal begrundes

Afgørelsen betyder til gengæld ikke, at en mellemleder aldrig må arbejde mere end 37 timer i gennemsnit om ugen. Men det må ikke blive udgangspunktet eller en fast praksis, og overarbejdet skal desuden have en driftsmæssig begrundelse.

3) Husk lønnen

Endelig er det vigtig at være opmærksom på, at der ifølge Funktionæroverenskomsten skal være en sammenhæng mellem løn og arbejdstid. I praksis betyder det, at hvis man som mellemleder er på en kontrakt uden særskilt betaling for overarbejde, så skal lønnen også afspejle det.

Husk at være opsøgende

Som tillidsrepræsentant er det nu en god idé at være opsøgende, så budskabet kommer ud til så mange mellemledere som muligt. Samtidigt kan du opfordre dem til at få tjekket deres nuværende vagtplan af deres lokale afdeling, hvis der er tegn på, at de systematisk bliver pålagt overarbejde.

Kilde: Kristian Krog Pedersen, faglig sekretær i HK Handel.