Billede af Europa - EU
Foto: Mostphotos 

 

Du har måske allerede fået et valgkort i postkassen og ellers går der ikke lang tid, før du får et. For d. 1. juni skal vi alle til afstemning om et ja eller nej til at ophæve det danske forsvarsforbehold i EU. HK forholder sig neutralt til spørgsmålet, men vi ønsker som organisation, at så mange af vores medlemmer som muligt afgiver deres stemme på et oplyst grundlag.

Der er mange stemmer i den demokratiske debat og herunder har vi samlet en del af dem, der informerer neutralt om forbeholdets betydning.

gode spørgsmål og svar

Hos Dagbladet Information har de formuleret fem spørgsmål og svar om forsvarsforbeholdet:

  • Hvad går forsvarsforbeholdet ud på?
  • Hvorfor en folkeafstemning?
  • Hvad er argumenterne for at afskaffe det? (stemme ja)
  • Hvad er argumenterne imod at afskaffe det? (stemme nej)
  • Hvordan er folkestemningen?

Se de fem svar hos Information her

Videnskab.dk har også stillet forskerne Christine Nissen fra DIIS (Dansk institut for internationale studier) og Peter Viggo Jacobsen fra Forsvarsakademiet en række andre spørgsmål om forbeholdet, herunder:

 

I denne video fra SDU giver Anne Ingemann Johansen svar på, hvorfor Danmark har et forsvarsbehold, hvad EU’s sikkerheds- og forsvarspolitik handler om, og hvordan EU forholder sig til den nye sikkerhedssituation i Europa efter krigen i Ukraine:


 

HK håber, at så mange som muligt vil deltage i afstemningen og give jeres ja eller nej til at ophæve det danske forsvarsforbehold. 

Artiklen er opdateret 12. maj 2022