Gennem 11 år har Verbenia trofast mødt ind på sit arbejde i Danmarks mindste Irmabutik, som ligger på en stille sidegade på Christianshavn. Igennem årene har hun sagt både goddag og farvel til kolleger og set stamkunder forsvinde og nye komme ind i butikken. Alle år som ufaglært medarbejder, selvom der med tiden er kommet nye systemer og opgaver til.

Et uddannelsesforløb har i mange år ikke ligget øverst på Verbenias ønskeliste. Men forandringer på arbejdet fik hende alligevel til at tage springet og kaste sig ud i at blive faglært.

Læs også om fordelene ved at blive faglært her

- Jeg er meget glad for mit arbejde og med tiden har jeg fået flere nye opgaver. Jeg kunne se, at det ville være en fornuftig investering, da jeg stadig har mange år tilbage på arbejdsmarkedet. Men hvis du havde spurgt mig for tre år siden, ville jeg have sagt nej til at begynde på en uddannelse. Jeg har mand, børn og venner at se til. Jeg har ikke tid, fortæller Verbenia.

Verbenia går på et fast hold, hvor hun med sine 50 år er en del ældre end de andre på holdet. Aldersforskellen betyder intet for det sociale samvær, men rent fagligt kan hun godt mærke forskel.
- Især i starten var jeg i krise, når jeg så, hvor hurtige de unge var på computeren. Jeg tænkte, det lærer jeg aldrig. Men jeg lærer nye ting hele tiden. Min fordel er til gengæld, at der er meget på uddannelsen, jeg genkender fra min dagligdag. På den måde er vi hver især gode til forskellige ting.

For Verbenia er det passionen for at give kunderne en god oplevelse, der driver hende. Og lysten til at kaste sig ud i nye opgaver og dermed udfordre sig selv:

- Jeg synes selv, jeg er blevet en bedre medarbejder efter jeg er begyndt på min uddannelse. Jeg tør flere ting, end jeg gjorde tidligere og har mod på at gøre ting, jeg ikke har gjort før. Og så helt grundlæggende synes jeg, at os, der har været ansat i mange år uden uddannelse og har tænkt os at blive hængende indtil vi går på pension, skal have de samme chancer som de unge.

Kan du blive faglært (På butiksoverenskomst)?

Ja, hvis du opfylder en række betingelser. Du skal være fyldt 25 år og have arbejdet mindst 4 år i detailbranchen, og heraf 2 år på din nuværende arbejdsplads. Tag fat i din tillidsrepræsentant for at høre mere om dine muligheder. Du kan også læse mere her.

 

Fordele ved at blive faglært på butiksoverenskomst

Du får ny viden og nye kompetencer, som kan være et springbræt til nye muligheder på din arbejdsplads. Faglærte får 1.500 kroner mere i løn om måneden, hvis man tager udgangspunkt i minimumssatserne. Det svarer til 18.000 kroner mere om året. Du får 15 ugers frihed med løn over en periode på 3 år til at gennemføre uddannelsen. Alle gebyrer og udgifter til materialer bliver dækket. Det koster dig derfor ikke noget.