Der er mange fordele ved at blive faglært. Arkivfoto: Simon Klein-Knudsen
Det giver god mening at blive faglært salgsassistent. Ikke blot ryger der mere i lønningsposen. Du får også ny viden, som du kan tage med videre i dit arbejdsliv. Den viden kan åbne nye døre og have stor betydning for dit arbejdsliv.
Ulla Jensen, der er formand for Landsklubben i Irma, ville ønske, at flere ufaglærte ville benytte sig af muligheden for at tage en efteruddannelse og dermed blive faglært. De kolleger, hun har mødt, som har taget springet, har nemlig ikke fortrudt.
- Hvis du opfylder betingelserne for at blive faglært, vil jeg anbefale, at du prioriterer det, for det giver virkelig noget både fagligt og personligt. Jeg hører desværre tit undskyldningen om, at det er svært at finde tiden til det, når vagtplanerne skal dækkes ind. Det kræver jo, at man er væk fra sit arbejde, og det er ikke alle, der har mod til at gå til chefen og bede om fri. Men gør det, siger Ulla Jensen.
For at blive faglært skal du have arbejdet som ufaglært i minimum 4 år i detailhandlen, hvoraf de to år er på din nuværende arbejdsplads. Og så skal du være fyldt 25 år og have mod på at kaste dig ud i et uddannelsesforløb af 7-15 ugers varighed. Du får dækket alle udgifter og fuld løn under uddannelsen via din overenskomst. Længden afhænger af dine nuværende kvalifikationer og vil blive tilpasset dine individuelle behov.
Mere i løn
Lønforskellen mellem at være faglært og ufaglært er 1.500 kroner om måneden, hvis man tager udgangspunkt i gældende minimumssatser for butiksansatte. På et år bliver det til 18.000 kroner mere i løn.
- Den lønstigning tror jeg de fleste vil kunne mærke. Men det handler ikke kun om løn. Det handler også om de muligheder, det giver at blive faglært. De redskaber og den viden man får med sig, kan sagtens bane vej for, at man får flere ansvarsområder eller nye opgaver, siger Ulla Jensen.
Brug din tillidsrepræsentant
Er du i tvivl om, hvordan du skal gribe efteruddannelse an, er det en god idé at starte med at tage en snak med din tillidsrepræsentant. Din tillidsrepræsentant kan fortælle dig om dine muligheder.
Det kan også være en god idé at kontakte din nærmeste handelsskole for at høre, hvilke kurser de udbyder.
Om at blive faglært
- Du skal være fyldt 25 år
- Du skal have arbejdet mindst 4 år i detailhandlen – heraf 2 år på din nuværende arbejdsplads
- Uddannelsen foregår i arbejdstiden og din løn bliver dækket
- Du har krav på 15 ugers frihed over 3 år til at gennemføre uddannelsen
- Gebyrer og udgifter til materialer bliver dækket.
Er der andre måder, du kan blive faglært?
Læs også om Verbenia, som arbejder i Irma og til sommer kan kalde sig faglært.