Sparegris ved stranden

Måske har du endnu ikke vænnet dig til den nye ferielov og dermed (blandt andet), hvornår dit ferietillæg tikker ind - måske kiggede du endda forgæves på din lønseddel for april måneds løn.

Men det er altså nu - med maj-lønnen - at ferietillægget følger med. Eller noget af den i hvert fald.

Tidligere, før den nye ferielov trådte i kraft i 2020, fik man hele ferietillægget udbetalt i slut-ningen af april, lige inden ferieåret startede. Nu bliver det udbetalt i to rater; den største bid i slutningen af maj (opsparet i de 9 måneder fra 1. september til 31. maj) og en mindre bid ultimo august (opsparet i tre måneder fra 1. juni til 31. august). Ferietillægget udbetales altså bagudrettet nu, og ofte efter at din ferie er afholdt.

Både med de nye og gamle regler, kan din arbejdsgiver også vælge at udbetale tillægget løbende, efterhånden som du holder ferie - men det sker få steder.

- Ligesom med alle dine øvrige lønelementer er det vigtigt, at du husker at tjekke din lønseddel for, om der er udbetalt et ferietillæg, og om det stemmer. For vi ser desværre, at der sker fejl, siger Klara Elisabeth Hoffritz, der er advokat i HK Privat.

- Hvis det ikke stemmer, skal du tage fat i din arbejdsgiver - og giver det problemer din tillidsrepræsentant eller lokale HK-afdeling.

Her er reglerne, du skal have styr på, inden du går på sommerferie

Der er med den nye ferielov kommet en ekstra krølle på ferietillægget, som du skal være opmærksom på, at din arbejdsgiver overholder: Hvis du fratræder din stilling, så skal din arbejdsgiver sikre, at der er udbetalt ferietillæg for alle de feriedage, du har afholdt. Når fe-rietillægget med den nye ferielov udbetales bagudrettet, så vil det ofte betyde, at du ved fratrædelse har ferietillæg til gode, som skal udbetales.

Det er ferieloven, som fastslår, at medarbejdere, som får løn under ferie (modsat feriegodtgørelse til dem, som ikke modtager løn under ferie) har ret til et ferietillæg svarende til 1% af lønnen. Det er det, man kalder en minimumsbestemmelse, hvilket vil sige, at du godt kan være stillet bedre via fx overenskomsten. I nogle få af HK Privats overenskomster er ferietillægget aftalt højere end 1%.

Gå på MitHK og find din overenskomst (bag login)