Kvinde, der står og kigger ud over vandet

Sig til folk, du kender, at du søger job, lyder et af Lene Hartmann Jensens råd. Foto: Lisbeth Holten

Der var særligt én dag i oktober 2021, hvor det var ved at blive for meget for Lene Hartmann Jensen. På det tidspunkt havde hun været ledig i næsten 2 år, og hun havde for længst rundet 300 afsendte jobansøgninger.

- Alene den dag fik jeg 4 jobafslag inden for 3 timer. Der tænkte jeg, nu kan det snart være nok, det her, siger hun.

Mange ville nok lukke computeren og gå en lang tur, rase ud hos en fortrolig eller miste det sidste af modet. Men ikke Lene Hartmann Jensen.

Halvandet års ledighed på 40 år

Lene Hartmann Jensen har mere end 40 år som administrativ medarbejder bag sig. Indtil december 2019 havde hun sammenlagt kun haft halvandet år som ledig i hele sin karriere. Men da en af hendes opgaver flyttede til Litauen, blev hun opsagt. Dermed skulle hun ikke slutte sin karriere i den pågældende virksomhed, hvilket hun ellers havde forestillet sig.

I stedet skulle hun på jobjagt som 60-årig, og som vi skrev i HK Privatbladet i efteråret 2021, skulle det vise sig at blive sværere, end hun havde forestillet sig.

- Jeg søgte jo på livet løs, og ofte tænkte jeg, yes, nu må den være der, for det er jo lige det her, jeg kan. Men så fik jeg bare afslag på afslag, siger hun.

Lene Hartmann Jensen er ikke i tvivl om, at det har været på grund af hendes alder.

- Hver gang har de set, at jeg er født i 1959. Så har de regnet sig frem til min alder og tænkt, hende har vi ikke så længe, og så er jeg blevet fravalgt, siger hun.

1 deling på LinkedIn var nok

Da Lene Hartmann Jensen rundede 22 måneder som ledig, var hun efter eget udsagn ”desperat”. Hun havde løbende orienteret sig på LinkedIn, men nu besluttede hun sig for at skrive en direkte appel.

”Kære netværk. Jeg har brug for jeres hjælp til at finde min nye arbejdsplads”, indledte hun.

Herefter skrev hun kort, hvordan andre typisk beskrev hende som person - blandt andet rolig, humoristisk og fyldt med godt humør - efterfulgt af en liste med 6 punkter over, hvad hun tidligere havde arbejdet med.

Opslaget fik 3 kommentarer og 1 deling, og det viste sig at være nok. For kort tid efter fik Lene Hartmann Jensen en henvendelse fra vikarbureauet Randstad, der mente at have et job, som matchede hendes kompetencer.

”Kan du starte på mandag?”
Muligheden lød på et vikariat på 6 måneder med mulighed for forlængelse i den danske afdeling af den globale virksomhed TK Elevator, der har 50.000 ansatte på verdensplan.

Lene Hartmann Jensen ville primært skulle arbejde med timeberegninger til lønbehandling, faktureringer og kontraktadministration, hvilket hun havde rig erfaring med. Hun kunne derfor godt se matchet, men hun var som udgangspunkt ikke interesseret i et vikarjob.

- Men på det tidspunkt kunne jeg virkelig godt tænke mig at tjene nogle normale penge igen, så jeg tænkte: En vikarstilling kan være en start, siger hun.
Herfra gik det stærkt for Lene Hartmann Jensen. Hun kom til samtale en onsdag og fik tilbudt jobbet samme dag. Allerede næste dag var hun ude og møde sin nye nærmeste kollega, og om mandagen begyndte hun i stillingen. Denne gang havde hendes alder tydeligvis ikke spillet en rolle.

- Den var de ligeglade med. Min chef sagde, at med alt det jeg havde på cv'et, kunne han bruge mig flere steder i virksomheden, og derfor var han ikke i tvivl om, at han gerne ville ansætte mig, siger Lene Hartmann Jensen.

Del din ledighed med verden

Lene Hartmann Jensens vikariat er fra 1. maj i år overgået til en fastansættelse. Hun er glad for jobbet, dels fordi hun er faldet godt til og er glad for sine nye kolleger, og dels fordi hun trives med sine arbejdsopgaver, hvor hun kan bruge sin tidligere erfaring og bygge oven på.

Netop troen på, at det nok skulle lykkes og selvsikkerheden omkring, at det ikke var hendes kompetencer, den var gal med, har været Lene Hartmann Jensens vigtigste styrke.

- Man må for alt i verden ikke miste modet. Jeg har været optimistisk hele vejen igennem, og det har været afgørende, siger hun.

Hendes vigtigste læring og råd er at sige det, som det er - at man er ledig, og at man gerne vil have hjælp til at finde et job.

- Stå frem og kom ud med det. Sig til folk, du kender, at du søger job. Hvis det ikke står på LinkedIn, så få det skrevet. Få gjort dit cv tilgængeligt på LinkedIn, brug HK JobBørs, opret dig på Jobindex. Så sent som i dag er mit cv blevet kontaktet på Jobindex, og det er sket i hvert fald 5 gange inden for de seneste 10 dage, siger hun.

Læs om Lene Hartmann Jensens årelange jobsøgning

Lenes råd til dig, der er 50+ og ledig

  • Sig til folk, du kender, at du søger job 
  • Gør dit cv tilgængeligt på LinkedIn
  • Brug HK JobBørs
  • Opret dig på Jobindex
  • Søg også vikarjobs