Sådan lyder vurderingen fra afdelingsformand i HK Nordjylland, Kirsten Estrup Madsen. Hun følger de igangværende forhandlinger i EU om muligheden for at indføre en lovbestemt mindsteløn meget nøje – og med en vis uro. 

Forudsigelserne om, hvad mindsteløn kan gøre ved både arbejdsmarkedet og velfærdssamfundet har været anledning til, at HK Nordjylland nu inviterer alle medlemmer til møde om emnet. Mødet sætter fokus på arbejdende fattige, også kaldet ”Working poor”. Foredraget finder sted den 24. august 2022 i Aalborg.
Under mødet vil to forfattere fortælle om den nye fattigdom, som har ramt millioner af europæiske lønmodtagere.  

Jo flere fattige vi får i samfundet, jo hurtigere skrider fundamentet for vores velfærd og dermed vil også den offentlige service blive markant forringet – en forringelse som vil ramme alle lønmodtagere, både rige og fattige. Vi risikerer, at hele sammenhængskraften i vores samfund bliver truet..."
- Forfatter

Lav løn = lav offentlig service

- Mange taler i dag om, at en EU-mindsteløn kan true den danske arbejdsmarkedsmodel. Men en lovbestemt mindsteløn kan også påvirke hele vores velfærdssamfund og dermed vores gode offentlige serviceniveau, der sikrer sundhed, omsorg, pasning, uddannelse og meget mere, forklarer Kirsten Estrup Madsen. 
 
- Europa forandrer sig, og en ny underklasse vokser frem, fortæller foredragsholderne fotografen Søren Zeuth og journalisten Peter Rasmussen. Sammen har de rejst Europa rundt for at møde mennesker ramt af fænomenet ”Working poor” (Arbejdende fattige). Foredragsholderne har sammen udgivet bogen ”Working Poor Road Trip”, som gennem interviews, fotos og fakta beretter om den nye fattigdom i Europa. 

 

Europakort - foto - Colourbox.dk
Europas lande er forskellige. I Danmark kan lovbestemt mindsteløn udfordre vores velfærdssamfund (foto: Colourbox.dk).

Truer sammenhængskraften

”Arbejdende fattigdom” er nu også på vej til Danmark i form af løse ansættelser med begrænsede rettigheder og lav løn. Og hvis EU vedtager de nye regler om lovbestemt mindsteløn, så vil arbejdende fattigdom med stor sandsynlighed vokse markant i Danmark. 
- De arbejdende fattige oplever mangfoldige problemer først og fremmest med lange arbejdsdage og lav løn. Hertil kommer de mere sociale effekter: Oplevelsen hos de arbejdende af ikke rigtigt at være en del af hverken arbejdspladsens eller samfundets fællesskab, fortæller Kirsten Estrup Madsen.
- Selv de lønmodtagere som bevarer velbetalte jobs kan blive ramt. For jo flere fattige vi får i samfundet, jo hurtigere skrider fundamentet for vores velfærd og dermed vil også den offentlige service blive markant forringet – en forringelse som vil ramme alle lønmodtagere, både rige og fattige. Vi risikerer, at hele sammenhængskraften i vores samfund bliver truet, uddyber afdelingsformanden for de 23.500 nordjyske HK’ere.
 

Dansk tryghed er tilkæmpet

I Danmark er langt de fleste lønmodtagere vænnet til at leve i et trygt samfund med ordnede forhold på arbejdsmarkedet og et trygt velfærdssamfund med høj service for alle. 
HK Nordjylland vil værne om både den danske arbejdsmarkedsmodel og velfærdssamfundet. Derfor følger fagforeningen sagen op politisk:
Kirsten Estrup Madsen
Kirsten Estrup Madsen

- Vi arbejder som fagforening for at forsvare og udvikle den danske model – og det dermed det danske velfærdssamfund. Vi indgår overenskomster i den danske model og vi arbejder aktivt i det politiske system for at udvikle vores velfærdssamfund både i nutiden og i fremtiden, slutter Kirsten Estrup Madsen, der håber at mange af fagforeningens ca. 23.000 medlemmer vil tage del i den aktuelle og vigtige debat. 

 

 

 

Fakta om medlemsmødet: 

Medlemsmødet finder sted den 24. august 2022 kl. 19.00 – 20.30 på Gartnervej 30 i Aalborg. Alle medlemmer er velkomne.

Mere information kan fås ved at kontakte afdelingsformand for HK Nordjylland, Kirsten Estrup Madsen tlf. 3364 1346, Mobil 3031 8214, mail: kirsten.estrup.madsen@hk.dk.