Grafik over optag på sak-uddannelsen 2022

Andelen af SAK-studerende stiger. Uddannelsen startede sidste år og afløser lægesekretæruddannelsen.
Grafik: Lars Pryds. 

Med en fremgang på næsten 100 nye studerende har den stadig nye uddannelse som sundhedsadministrativ koordinator (SAK) fået endnu et boost. Det viser netop offentliggjorte tal fra Undervisningsministeriet.
Uddannelsen blev sat i søen sidste år som afløser for den nuværende uddannelse som lægesekretær med et flot optagetal på 354. I år starter ikke mindre end 448 nye studerende med at prøve kræfter med fremtidens sundhedsadministrative færdigheder.

Vigtige sundhedsadministrative kompetencer


Formand for HK Kommunal, Lene Roed, glæder sig over, at den nye SAK-uddannelse hurtigt er blevet populær. Foto: Tom Ingvardsen. 

I HK Kommunal er formand, Lene Roed, særdeles tilfreds med, at der er blevet optaget så mange, nye studerende.
- Først og fremmest vil jeg gerne ønske tillykke med optaget til alle nye studerende. Og så glæder jeg mig på sundhedsvæsnets vegne. For de sundhedsadministrative kompetencer er helt afgørende for, at vi fremover får et tidssvarende og veldrevet sundhedsvæsen, siger Lene Roed.

Ærgerlig nedgang

I modsætning til på sundhedsområdet er der nedgang at spore i antallet af optagne ansøgere til uddannelsen som administrationsbachelor. Mens landets otte professionshøjskoler i 2021 optog 427 nye studerende, er der i år optaget 332 ansøgere.
Lene Roed sender et stort tillykke til de nye studerende, men ærgrer sig over det store fald i optagetallet.
- Jeg er ikke i tvivl om, at kommuner og regioner sammen med os i de faglige organisationer nu må lægge os i selen for at få udarbejdet en rekrutteringsplan, der på sigt kan give os flere kandidater til de vigtige velfærdsområder. Administrationsbachelorerne har sammen med vores andre dygtige HK’ere en helt central rolle, når det gælder udviklingen af et velfærdssamfund, der er kendetegnet af retssikkerhed og effektivitet, siger HK Kommunals formand.

Færre ansøgere

Antallet af ansøgere til SAK-uddannelsen er faldet fra 1.159 i 2021 til 1.009 i år. Andelen af ansøgere, der er optaget på uddannelsen, er dermed øget fra 31 procent sidste år til 44 procent i år.
Interessen for uddannelsen som administrationsbachelor er også vigende. Sidste år søgte 1.346 uddannelsen, mens der i år var 1.006 ansøgere. Dermed følger ansøgertallet tendensen for de fire store velfærdsuddannelser som sygeplejerske, pædagog, lærer og socialrådgiver. Andelen af ansøgere, der er optaget på uddannelsen, er steget marginalt - fra 32 procent sidste år til 33 procent i år.

Grafik over optag på administrationsbachelor 2022

Grafik: Lars Pryds.

Læs også: Vi kan frigøre nødvendige hænder til velfærden