Fællesskab på jobbet og arbejdsglæde vægter højt for de ansatte i Danmark. 

Det er lidt sjovere at vende tilbage fra sommerferie, når man savner kolleger og arbejdsplads. Og det har næsten 6 ud af 10 danskere givet udtryk for i en ny undersøgelse fra Arbejdstilsynet, som Politiken har skrevet om.

30.000 danskere i job har i første halvår af 2021 svaret på den omfattende undersøgelse, der viser, at 6 ud af 10 i meget høj grad eller i høj grad oplever selvtillid og arbejdsglæde i deres arbejde.

- Mange danskere er glade for at gå på arbejde og har et højt engagement i arbejdet. Jobbet er for mange mennesker noget, der bidrager positivt til deres liv. Det er meget glædeligt, siger professor Lars Louis Andersen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, til Politiken.

LÆS ARTIKLEN FRA POLITIKEN HER (kræver login) 

Størst glæde ved menneskekontakt

NFA har i årene 2012-18 løbende undersøgt danskernes tilfredshed og arbejdsglæde. Og sammen med Politiken har Lars Louis Andersen kigget den faglige tilfredshed nærmere efter i sømmen for de berørte år. Konklusionen er, at engagementet er højest hos læger, ledere, undervisere og forskere ved landets universiteter, dagplejere, farmaceuter, tandlæger, dyrlæger, bibliotekarer og gymnasielærere.

Der er altså med andre ord størst arbejdsglæde i jobs, hvor de ansatte arbejder med andre mennesker og har længerevarende uddannelser.

LÆS OGSÅ: Du har selv ansvaret for din arbejdsglæde

- Det er medarbejdere, der er i kontakt med andre mennesker via deres arbejde. Det giver dem en umiddelbar feedback. Og mange vil opleve, at deres arbejdsindsats har værdi, hvis de for eksempel kan hjælpe andre mennesker med at opretholde værdighed eller ved at give noget godt og vigtigt videre til andre, når de løser deres arbejdsopgaver, siger seniorforsker Thomas Clausen, også fra NFA.

En af grupperne, der overrasker forskerne, er dagplejerne. Det er ikke en af de lønførende grupper og heller ikke et fag, der kræver en lang uddannelse. Men der er i høj grad stor arbejdsglæde blandt dagplejerne, viser undersøgelsen.