Ugentlige hjemmearbejdsdage med sparet transporttid, ro til fordybelse og større fleksibilitet gør måske alligevel ikke – som mange ellers har håbet på - lønmodtagerne mindre stressede.

I hvert fald peger hele 63 procent af danskerne stadig på arbejdet som den hyppigste årsag til stress - også selv om de angiver, at de har øget brugen af hjemmearbejde gennem de seneste to år. Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af tal fra pensionsselskabet PFA.

Til trods for undersøgelsens resultater tror chef for strategisk sundhed i PFA, Rikke Bay Haaber, stadig på, at hjemmearbejde kan være en del af løsningen på stress. Men hun understreger, at der er opgaver, som egner sig til hjemmearbejde, og andre som ikke gør.

Og så skal arbejdsdagen derhjemme struktureres, så der også er pauser og rammer for, hvornår arbejdsdagen begynder og slutter, fortæller hun til Jyllands-Posten.

Mental afkobling fra arbejdet

Ifølge professor Johan Hviid Andersen, Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, kan hjemmearbejde både være en velsignelse og en forbandelse i forhold til stress. Det afhænger ifølge ham af, hvordan ledelsen håndterer hybride arbejdsformer og af medarbejderne selv.

For eksempel skal man ifølge professoren også mentalt være i stand til at træde af fra sit arbejde, når man sidder hjemme. Han peger også på, at der er klar en grænse for, hvor mange Teams-møder man kan kapere på en dag.

Fra strejke til stresssygemelding

Professoren, der selv møder hårdt stressramte patienter i sin klinik, er derudover noget overraskende skeptisk over for, om danskerne virkelig er så stressede, som adskillige undersøgelser tyder på.

- Det lidt som om, at jo mere vi taler om det, desto flere er der, som føler sig stressede og går til deres læge og får en sygemelding. Det nemmeste er at skyde skylden på arbejdet, men det kan jo også godt være, at det er børnene eller ægtefællen, der giver problemer, siger Johan Hviid Andersen til Jyllands-Posten.

Samtidig betragter han en stresssygemelding som en individuel måde at sige fra på over for urimelige forhold på jobbet.

- Man kan sige, at vi er gået fra strejke til stress. Tidligere var folk mere kollektive i deres håndtering af problemer på arbejdspladsen, siger han.

HK Kommunal søsatte i foråret et stort forskningsprojekt, hvor man i samarbejde med DTU over de næste år undersøger, hvilken betydning hjemmearbejde og distancearbejde har for medarbejderne.

Artiklen er opdateret 24. august 2022