Lene Roed. Formand for HK Kommunal

Hvis kommunerne ikke får kompensation, vil det ramme borgerne og medarbejderne, siger HK Kommunals formand, Lene Roed. Foto: Tom Ingvardsen. 

Det vil føre til ’minusvækst og massive fyringsrunder’, hvis ikke regeringen yder ekstra hjælp til landets 98 kommuner. Sådan lyder det fra KL-formand, Martin Damm (V).

Kommunerne kommer nemlig ifølge KL til at mangle hele to milliarder kroner i år og næste år, fordi priserne er stukket af siden den seneste økonomiaftale mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi.

KL har henvendt sig til regeringen for at få dækket ekstraudgifterne, men regeringen afviser indtil videre at kompensere kommunerne.

I HK Kommunal betegner formand, Lene Roed, det som aldeles uholdbart, hvis ikke man fra politisk side finder en løsning, der kan fylde de inflationsramte huller i kommunekasserne.

- Uden en eller anden form for kompensation til kommunerne vil vi desværre opleve, at borgernes berettigede forventninger til en god, borgernær velfærd vil blive yderligere undermineret. Serviceniveauet på skoler, jobcentre, i hjemmeplejen, i Borgerservice-centre og på mange andre områder vil blive uacceptabel lavt, hvis ikke der handles, siger Lene Roed.

Uacceptable velfærdsforringelser

Voldsomme velfærdsforringelser er ikke lige det, landet har brug for i en situation, hvor faldende købekraft og tårnhøje energipriser i forvejen presser HK’erne og millioner af andre danskere, mener HK Kommunal formand.

Arbejdsgiverne og regeringen må ifølge Lene Roed i det hele taget stå på mål for rammerne og den velfærd, der kan leveres til borgerne.

- Det er vigtigt, at man fra regeringens side i det mindste får afstemt borgernes forventninger til det kommende velfærdsniveau. Det duer simpelthen ikke, hvis borgerne har urealistiske forventninger til en velfærd, der reelt ikke er finansiering til, siger Lene Roed.

Pressede medarbejdere

Minusvækst og fyringer betyder ifølge HK Kommunals formand, at medarbejderne i kommunerne vil blive presset ud over det bare nogenlunde rimelige.

- HK’erne og andre offentligt ansatte løber i forvejen rigtigt stærkt. I mange tilfælde alt for stærkt. Får man færre kolleger betyder det jo bare, at de enkelte medarbejdere ikke kan give borgerne den service, de er blevet stillet i udsigt. Det er uholdbart, og det presser medarbejdernes arbejdsmiljø ud over rimelighedens grænser, siger Lene Roed.

HK Kommunals formand peger på, at det er utrolig belastende for medarbejderne at stå i et krydspres mellem på den ene side de stramme økonomiske muligheder og på den anden side borgere, der har forventninger til en velfærd af høj kvalitet.

- I forvejen er der mangel på arbejdskraft, og det er vigtigt at gøre alt for at sikre, at der ikke opstår en ond spiral, hvor dygtige og dedikerede medarbejdere forsvinder fra kommunerne. Medarbejderne er kommunernes absolut vigtigste ressource. Jeg ser frem til, at man får sat sig ved bordet og finder en løsning, der fortsat giver medarbejderne mulighed for at levere en acceptabel velfærd, siger Lene Roed.

Artiklen er opdateret 16. september 2022