Genrebillede af kontoransat i kørestol. Foto: Mostphotos

NYT! Kom med på beskæftigelseskonference

Arbejder du indenfor beskæftigelsesområdet, og er du medlem af HK Kommunal, kan du komme GRATIS med på en spritny beskæftigelseskonference, der sætter fokus på dit område. 
Mød bl.a. beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, Peter Lund "Hjerne-Madsen", Dorte Caswell fra CUBB-projektet og en lang række andre aktører og kolleger fra dit fag

FÅ DIN BILLET NU - NB! Sidste chance den 14. oktober

 

Virksomhederne ansætter ofte personer med nedsat arbejdsevne efter jobcentrets mellemkomst.

43 procent af de virksomheder, der har en person med nedsat arbejdsevne ansat, tilkendegiver, at det er sket, efter at jobcentret har introduceret kandidaten til virksomheden. Det viser en ny undersøgelse fra rekrutteringsvirksomheden Ballisager, skriver A4 Medier.

Til sammenligning svarer bare 22 procent af virksomhederne, at ’vedkommende kontaktede os alene’, mens 17 procent svarer, at ’vedkommende kendte en hos os i forvejen’.

En ekstrem vigtig ressource

Resultatet overrasker direktør i rekrutteringsvirksomheden, Morten Ballisager.

- Det er tydeligt, at jobcentrene spiller en vigtig rolle i at få dem med nedsat arbejdsevne i job. Et velfærdssamfund er kategoriseret ved, hvor gode vi er til at få alle også udfordrede borgere i arbejde, så de ikke bare bliver parkeret. I den forbindelse er jobcentrene en ekstrem vigtig ressource, siger direktøren til A4 Medier.

Negativ retorik er skadelig

At jobcentrene spiller en vigtig rolle i forhold til udsatte borgere er ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Thomas Bredgaard, mindre overraskende.

- Det ved vi også fra andre undersøgelser. Når virksomheder ansætter på særlige vilkår, så er det ofte, fordi de har været i kontakt med et jobcenter. Jobcentrene har en vigtig funktion i at få de udsatte borgere, der ikke med egen kraft kan komme ind på arbejdsmarkedet, med ind, siger han til A4 Medier.

Thomas Bredgaard er til gengæld mere overrasket over, at der trods alt ikke er flere, der benytter jobcentrene i en tid med mangel på arbejdskraft. Men det skyldes ifølge arbejdsmarkedsforskeren den negative retorik om jobcentrene. Den er skadelig og kan forhindre samarbejdet mellem virksomheder og jobcentrene, mener han.

Artiklen er opdateret 29. september 2022