Sådan lød ingredienserne til en idékonkurrence for iværksættere, som HK Nordjylland gennemførte under såkaldt Boot Camp 2022 på University College Nordjylland, UCN, i Aalborg den 28. september 2022. 

Konkurrencen foregik ved, at de 7 gruppers repræsentanter skulle præsentere deres forretningsidéer for et dommerpanel. Herefter skulle dommerne udpege den bedste forretningsidé blandt deltagerne.

Ny App skal hjælpe mennesker med ADHD

Vinderen af konkurrencen blev Daniel Viholm Nielsen, der er kandidat i IT fra Aalborg Universitet, AAU. 
- Mit råd er, at I skal gå på jagt efter ”nej‘er” til jeres forretningsidéer. Det er gennem rigtig mange kritiske ”Nej’er” at jeres idéer bliver bedre.
Kirstine Baloti, HK Freelancer og dommer i konkurrencen for de unge iværksættere.

Daniel har udviklet en idé til en helt ny App målrettet voksne mennesker, der lider af ADHD (der kan medføre psykiske udfordringer med angst, depression og sociale problemer). Den nye App skal formidle viden, tilbyde individuel coaching og tips til, hvordan patienter kan leve så godt som muligt med ADHD i dagligdagen. Derudover skal App’en bidrage til at udvikle netværk og tilbyde coaching til borgere med ADHD. 
Daniel - Vinder af HK Nordjyllands konkurrence om bedste forretningsidé.
Daniel Viholm Nielsen - vinder af HK Nordjyllands idékonkurrence for unge iiværksættere.

- Tusindvis af mennesker lider af ADHD og ofte er behandlingsmulighederne begrænsede. ADHD hos voksne koster hvert år samfundet milliarder. Min App skal hjælpe både mennesker med ADHD og deres pårørende og dermed også hjælpe hele samfundet, fortalte Daniel, da han i en begejstret tale præsenterede sin idé for dommerne. 

Daniel arbejder nu ihærdigt på at rejse kapital og finde kompetente partnere, som kan være med til at gøre hans idé til virkelighed. 

Fagforening støtter iværksættere

Som vinder af konkurrencen fik Daniel - ud over æren – også en præmie på 10.000 kr. sponsoreret af HK Nordjylland, som stod bag konkurrencen. HK ønsker at bakke op om unge iværksættere:

- Fagforeningen HK organiserer både lønmodtagere, freelancere og selvstændige. Og mange - særligt unge - planlægger en karriere, hvor de dynamisk skifter mellem at være ansat, selv at drive virksomhed eller være freelancer. Vi er i HK en moderne fagforening og vi er karrierepartnere for vores medlemmer uanset om de får løn eller driver egen virksomhed. Derfor støtter vi med dette initiativ unge iværksættere, der vil gøre drøm til virkelighed – ligesom Daniel, fortæller Anders S. Pedersen, organisator i HK Nordjylland.

Tankevækkende spørgsmål

Vinderen omgivet af de tre dommere i idékonkurrencen
Vinderen omgivet af de tre dommere i idékonkurrencen
Under konkurrencen skulle deltagerne på fem minutter præsentere deres idé for et dommerpanel. Herefter fik deltagerne sparring af panelets tre dommere: Frida Tarp (Business Aalborg), Frederik Zoega (HK Lab) og Kirstine Baloti (HK’s Freelancer Bureau).

Konstruktive indspark og kritiske spørgsmål fra dommerne bidrog til at kvalificere de unges forretningsidéer. Spørgsmålene lød blandt andet: ”Hvilket behov hos målgruppen vil du dække - og hvad vil kunden betale?”. ”Hvordan vil du markedsføre dit produkt?”. ”Hvordan vil du kunne tjene penge på dit produkt?”. ”Hvor meget tid skal du bruge på hver kunde? Hvert eneste minut af din tid koster penge og for stort tidsforbrug kan koste din virksomhed livet…”. ”Hvilke andre virksomheder og organisationer konkurrerer du med? Og hvem kan du samarbejde med for at udvikle dit produkt?”. 

Nogle af spørgsmålene kunne de idérige iværksættere svare på med det samme. Men mange af spørgsmålene tog iværksætterne med hjem for at arbejde videre med forretningsgrundlaget ud fra dommernes kommentarer. 

Idéer modnes

- Dommerne rådede mig til at gå i tættere dialog med min målgruppe og bruge de kommende kunders input endnu mere i udviklingen af mit produkt, fortalte Someya Mohamed Hassan. Hun udvikler tøj til muslimske kvinder, som gerne vil dyrke motion i tøj, som på én gang lever op til religiøse krav, er behageligt og ser smart ud.

- Dommerne rådede mig til at blive endnu mere skarp på, hvordan min virksomhed skal adskille sig fra konkurrenterne og til at være meget bevidst om mit tidsforbrug på kunderne, fortalte Olivija Mogensen, der er ved at etablere et firma, som tilbyder rådgivning i vægttab. Hun studerer til sygeplejerske og målet er at motivere og informere hele familier til i fællesskab at tabe sig leve sundere. 
Dommer i konkurrencen Frida Tarp giver gode råd til deltagerne under konkurrencen.
Dommer i konkurrencen Frida Tarp giver gode råd til deltagerne under konkurrencen. 
Andre af deltagerne havde forretningsidéer om shampoo i pulverform, App til at forebygge ensomhed blandt studerende, ny kosmetik til mænd og nye sproglige og kulturelle broer mellem Grønland og Danmark.

Lad dig ikke skræmme 

Som afslutning på formiddagens konkurrence kom en af dommerne med et godt råd til de ambitiøse unge forretningsfolk: 
- Mit råd er, at I skal gå på jagt efter ”nej‘er” til jeres forretningsidéer. Det er gennem rigtig mange kritiske ”Nej’er” at jeres idéer bliver bedre. Vejen til succes med en forretningsidé er ofte brolagt med rigtig mange ”Nej’er” fra potentielle kunder og samarbejdspartnere. Men de gode idéer bliver kun endnu bedre af at møde modstand, lød det gode råd fra Kirstine Baloti, HK Freelancer, inden konkurrencen sluttede og de unge idérige iværksættere spredte sig for at arbejde videre med at forvandle deres idéer til iværksætter-karrierer. 


Fakta om prisen: Årets Nordjyske forretningsidé 2022 

- HK Nordjylland stod bag arrangementet og sponsorerede en pris på 10.000 kr. til vinderen. 

- De syv forretningsidéer handlede om:
1. En app, der styrker fællesskabet for nye borgere i byer som f.eks. Aalborg.
2. Sportstøj til muslimske kvinder. 
3. En App med hjælp til mennesker med ADHD.
4. Rådgivning om vægttab til familier.
5. Miljøvenlig hudpleje som abonnementsordning.
6. Bæredygtig pulver-shampoo, som kunden selv blander med vand 
7. Grønlandsk tolkning for virksomheder og myndigheder

- Arrangementet fandt sted den 28. september på University College Nordjylland, UCN, Hobrovej i Aalborg som en del af Boot Camp 2022. Dette arrangement er målrettet studerende på den sidste del af studiet og nyuddannede. Gennem et alsidigt program sætter Boot Camp’en fokus på job- og karrieremuligheder for nyuddannede – herunder muligheden for at gøre karriere som iværksætter.