Inflation giver stigende priser

Inflationen i Danmark buldrer afsted. Inden for det seneste år er priserne steget med 10 procent.

Lego har gjort det. Novo Nordisk har. Og Linak. Givet deres medarbejdere flere penge i lønningsposen på grund af den stigende inflation.

- Det er sympatisk, at virksomhederne tager den økonomiske situation alvorligt og gør noget for, at medarbejderne kan komme bedre gennem den tårnhøje inflation. For mange er de stigende priser jo en alvorlig trussel mod privatøkonomien, siger Simon Tøgern, formand for HK Privat.

I Legokoncernen er en lønstigning på 3,5 % blevet fremrykket til den 1. oktober i år i stedet for den 1. april næste år. Og medarbejderne har fået et løfte om, at lønstigningen ikke vil blive modregnet eventuelle stigninger, som opnås, når overenskomsten skal fornys i foråret 2023. Medicinalvirksomheden Novo Nordisk har fremrykket aftalte lønstigninger 4 til 6 måneder, og Linak, som bl.a. producerer løftemekanismer, har givet sine ansatte et inflationstillæg i august på 5.000 kr.

- At virksomhederne har mulighed for at udbetale lønstigninger før tid, viser også, at virksomhederne er vel polstrede efter en periode med god indtjening. Et andet forhold, som, jeg tror, spiller ind, er, at mange virksomheder ikke vil risikere, at deres medarbejdere siver til andre virksomheder i en tid med mangel på arbejdskraft, forklarer Simon Tøgern.

- Jeg medgiver, at økonomien kan være klemt i nogle virksomheder. Men i de virksomheder, hvor økonomien er solid, er der ingen grund til at holde sig tilbage. Virksomhederne har brug for medarbejdere - nu og på den anden side af krisen, siger formanden for HK Privat.

- Spørg jer selv: Hvad er I værd for virksomheden, og lad det være afsættet for jeres lønforhandlinger, tilføjer Simon Tøgern.

Hvor udbredt de ekstraordinære lønstigninger er, vil HK Privat gerne være klogere på. Derfor opfordrer Simon Tøgern alle tillidsrepræsentanter i virksomheder, hvor der er givet lønstigninger på baggrund af inflationen, om at skrive til faglig afdeling i HK Privat.

Har I fået ekstra lønstigninger i din virksomhed? Så send en mail til faglig-afdeling@hk.dk, hvor du beskriver lønstigningen. Husk at skrive, hvilken virksomhed du er TR i. Skriv ”Løn inflation” i emnefeltet.

 

Bliv klædt på til lønforhandling

Som du måske læste i sidste nyhedsbrev i artiklen "Forhandlingsmusklerne skal trænes op", er det ikke gået så godt med den lokale løndannelse gennem de senere år. 9 ud af 10 medlemmer, der har været til lønforhandlinger, har forhandlet sig til lønstigninger. Men målt i forhold til den øgede produktivitet og indtjening i virksomhederne, er medarbejdernes lønstigninger ikke fulgt med.

Vi har samlet lidt inspiration til jeres næste lønforhandling.
13 tips til din lønforhandling 

Den gode guide til lønforhandling (bag login)

HK’s lønstatistik

OBS! Lige nu er vi, som du sikkert ved, i gang med at indsamle løntal til HK’s lønstatistik. Lønstatistikken er det mest brugte lønværktøj blandt vores medlemmer. Statistikken har omkring 140.000 sidevisninger og 102.000 unikke besøgende hvert år.

I år er det ekstra vigtigt, at vi får så mange indberetninger som muligt. Dels pga. den stigende inflation, dels pga. de kommende overenskomstforhandlinger.

Har I ikke fået indberettet løntal i din virksomhed, kan I gøre det her www.hk.dk/oplysloen