Linda Lynge, nyuddannet socialformidler, bruger meget af sin arbejdstid på at køre på hjemmebesøg hos børn og forældre. Foto Tom Ingvardsen.

Det lå lige til højrebenet, at 35-årige Linda Lynge skulle starte på socialformidleruddannelsen efter i 13 år at have arbejdet med kontanthjælp, sygedagpenge, borgerkontakt og rådgivning. Hun havde afsluttet sin kommunom, hendes to drenge var blevet store, og hun følte sig klar og motiveret for at udvikle sig.

- Mine kolleger, der havde været afsted på socialformidleruddannelsen, kom hjem med rigtig meget. De var glade og følte, at de kunne bruge deres nye viden. Derfor var det en helt naturlig vej at gå, fortæller Linda Lynge, som fik lov af sin leder til at tage uddannelsen på fuld tid og fik uddannelsesorlov i ti måneder.

Kompetencefonden betalte hele uddannelsen, transport og bøger, mens Linda Lynges arbejdsplads betalte hendes løn. Netop støtten fra Kompetencefonden gjorde, at hun ikke følte sig som en byrde for arbejdspladsen, mens hun var væk.

- Det er meget prisværdigt, og jeg er meget taknemmelig for, at jeg har mulighed for at videreuddanne mig, lyder det fra Linda Lynge.

Og uddannelsen var det helt rigtige valg for hende.

- Det har været vildt fedt. Når du samler så mange mennesker fra så mange forskellige arbejdspladser, får du simpelthen en helt unik helhedsforståelse af, hvad der sker i kommunerne. Jeg fik et fantastisk netværk i klassen – og naturligvis en masse viden. En grundviden og indsigt i lovgivning, samtaleteknikker og videnskabsteori. Undervisningen har givet mig en god rygrad, fortæller Linda Lynge.

Nyt job, ny by, nyt liv

Selvom det kun er få måneder siden, at hun afsluttede sin uddannelse i juli, kan hun allerede mærke, at hun har udviklet sig og har fået en ny faglig selvtillid. Og med uddannelsen kom også et nyt job på det helt perfekte tidspunkt. Linda Lynge havde besluttet, at hun sammen med sine to drenge skulle flytte sammen med sin kæreste i Helsingør. Og mens hun var i gang med uddannelsen, slog Helsingør Kommune et jobopslag op, hvor Familierådgivningen søgte efter en socialrådgiver.

- Jeg tænkte, “mon jeg kan finde ud af det?” Jeg ringede og spurgte, om det gav mening at søge med min nyvundne socialformidleruddannelse – og det gjorde det heldigvis. Jeg fik jobbet, og det er så fedt at kunne mærke nu, at det her skal jeg nok blive rigtig god til. Det er megaspændende, men også lidt farligt, fortæller hun med et smil.

Linda Lynge er den eneste socialformidler i teamet, der udelukkende består af socialrådgivere. Det bemærker hun nu ikke i hverdagen, til gengæld støder hun ofte på opgaver, hvor hun tænker “Hey, det her ved jeg noget om” – og så prøver hun sig frem.

- Jeg skrev afgangsprojekt om “børn og unge i egen sag”. Altså hvordan man inddrager, orienterer, taler med børn og unge om deres egen sag og sikrer, at de har en stemme. Så med det nye job faldt hele mit liv i hak både privat og arbejdsmæssigt, fortæller Linda Lynge.

Kan klart anbefale uddannelsen

Hun vil klart anbefale andre at tage socialformidleruddannelsen, og hun er faktisk lidt uforstående overfor hvorfor, der ikke er flere, der tilbyder deres medarbejdere at tage den på fuld tid.

- Det gjorde rigtig meget godt for mig, at jeg ikke skulle trække uddannelsen i langdrag, men kunne klare den på ti måneder. Og jeg er helt sikker på, at alle kan have glæde af at tage den, hvad enten man arbejder med sygedagpenge, beskæftigelse, borgerrådgivning, relationer eller andet – så længe man er motiveret, lyder det fra Linda Lynge, der tilføjer, at underviserne er rigtig gode til at forventningsafstemme, give køreplaner for uddannelsen, afmystificere eksamen og give inspiration til opgaveskrivning.

Om der er mere uddannelse på vej til Linda Lynge, vil hun bestemt ikke afvise. Først skal hun dog lige falde til i sit nye job som rådgiver i Familierådgivningen og blive pisse god til det, som hun siger.

- Jeg vil gerne udvikle mig, blive bedre og få en større robusthed i, hvordan jeg taler med børn og forældre. Jeg lærer bedst ved at prøve selv, så jeg skal med kolleger ud og aflure deres teknikker. Og så må fremtiden vise, hvad der skal ske.

Læs også:

Få 30.000 kr. til din uddannelse