Deltagerne blev klogere på Craft psykologi på Sundhedsgruppens konference

Der blev lyttet og tænkt under oplægget om Craft psykologi.

Din passion, det du elsker at gøre med dine hænder, bør altid gå forud for dine pligter som tøjvask og rengøring. Fordi det giver dig mental trivsel. Det fremhævede Anne Kirketerp som et godt råd, da hun holdt foredrag om craft psykologi for de privatansatte sundhedsfaglige HK’ere på Sundhedsgruppens weekend i Middelfart 29. og 30. oktober 2022.

Det engelske ord craft betyder husflid og er betegnelsen for alle mulige sysler med hænderne, som mange af os har gang i. Faktisk cirka hver fjerde dansker, nemlig 20-25 procent ifølge Anne Kirketerp. Hun har forsket i effekten af craft igennem 7 år, og fortalte, hvad der sker i os, når vi laver det, vi bare elsker at lave.

- Aktiviteten er belønningen i sig selv, når vi laver det vi elsker. Det giver os en frihed, når vi glemmer tid og sted og bare er i det, vi laver. Vi nyder det, når vi holder alt andet ude. Vi bliver indre motiveret og får en beskyttelse fra negative bekymringer, der giver stress.

Anne Kirketerp arbejder med begrebet psykologisk trivsel, som er paraplyen over tre grundlæggende behov hos mennesker, nemlig kompetencer, samhørighed og anatomi (frihed).

- Når vi er i gang med det, vi elsker at lave, bestemmer vi selv sværhedsgraden, og kompetencerne er rigtige for os.

- Når vi laver noget i fællesskab eller for andre, opstår samhørigheden. Det kan være tanken for andre, fx det barnebarn, man strikker til. Og barnebarnet tænker på bedstemor, når hun har trøjen på.

- Når vi laver det, vi elsker, får vi frihed. Vi tænker kun på det, og cutter forbindelsen til negative tanker. Det fremmer produktion af dopamin og giver psykologisk trivsel.

Intervention til mental sundhed

Anne Kirketerp har en vision om, at craft skal bruges som intervention til mental sundhed på lige fod med motion.

- Men den videnskabelige evidens er vigtig for, om et områdes forskning bliver til anbefalinger i det etablerede system, Der findes bare knapt 400 videnskabelige artikler om craft, og de står overfor flere end 80.000 videnskabelige artikler om motion, som vi ofte hører om kan hjælpes os mod stress og depression, sagde Anne Kirketerp.

Hun opfordrede deltagerne til at tale deres passion op og gøre opmærksom på effekten af craft.

- Derfor skal I bruge et andet sprog, når I fortæller om jeres craft aktiviteter i weekenden. Sig aldrig mere: Jeg lavede absolut ingenting i går, jeg har bare strikket i 12 timer.

Sig i stedet: - Jeg har strikket hele weekenden. Jeg har fået en god portion dopamin og har opnået stor psykologisk trivsel.

Læs også: Sundhedsgruppen diskuterede OK23 og netværkede