Susanne Winther-Nielsen

- Hos os er det hybride arbejdsliv kommet for at blive. Det er fleksibelt, men man mister nemt nuancer i jobbet fx nye måder at gøre tingene på, hvis man ikke får det kommunikeret rigtigt. For det meste får vi det til at hænge sammen, siger Susanne Winther-Nielsen fra Erhvervsstyrelsen. Foto: Nils Lund Pedersen.

Hos Erhvervsstyrelsens Kundecenter i Nykøbing har kundesupporter og tillidsrepræsentant Susanne Winther-Nielsen delt skrivebord med en kollega i et stykke tid. Hun er mødt ind på arbejde fast 2 dage den ene uge og 3 dage den anden uge. Der er ikke arbejdsstationer til alle, for det er blevet normalt, at man arbejder skiftevis hjemmefra og på arbejdspladsen.

- Jeg er erfaren og selvkørende og har ikke noget problem med at arbejde hjemme, men jeg synes, det er træls ikke at snakke og sparre med sine kolleger. Man arbejder ikke så godt sammen på denne måde. Når der er travlt, kan det ske, at der ikke er nogen, der husker at informere om, at der indføres små justeringer i arbejdet, fx hvis systemet driller. Det finder man så måske først ud af 1 eller 2 dage senere, fortæller hun.

LÆS OGSÅDet hybride arbejdsliv har en pris

Hun vil egentlig helst møde ind hver dag, for så har hun mere føling med, hvad der sker på arbejdspladsen. Det kan hun nu, for indtil der igen ansættes nye medarbejdere, har hun en plads for sig selv.

Opdager ikke de smarte løsninger

Det går ud over samarbejdet på tværs af afdelinger, når alle ikke er fysisk til stede på arbejdspladsen, oplever Susanne Winther-Nielsen.

- Når man sidder derhjemme i sit eget køkken med sine to ostemadder i frokostpausen og ikke snakker med kolleger fra andre afdelinger, opdager man ikke, at de egentlig har en løsning på et arbejdsproblem. Sammen kan vi nemmere finde en smartere og bedre løsning, end vi kan hver for sig. Samarbejdet fungerer bedst, når man er sammen fysisk. Det kan man godt mærke, siger hun.

Nytænkning og innovation har også vanskeligere kår, når det skal foregå over skærmen, oplever hun. For når man sidder og tænker derhjemme, deler man ikke lige tankerne på Teams.

Kort morgenmøde

For at få det hybride arbejdsliv til at fungere mest optimalt har Erhvervsstyrelsen i Nykøbing indført en procedure med et morgenmøde på 5 til 10 minutter hver dag, hvor der orienteres om nyt. Umiddelbart efter morgenmødet bliver der sendt et referat ud på mail til dem, der ikke er fysisk til stede, så alle bliver informeret om det samme. Og en gang om ugen er der fællesmøde på arbejdspladsen, hvor alle så vidt muligt mødes. Det virker i forhold til at få tingene til at glide.

- Man skal tænke det ind, at vi også skal huske at have dem med, der ikke er mødt ind på arbejde og sørge for, at de får besked om de samme ting. Det er et spørgsmål om vane. Vi laver også noget socialt med hinanden uden for arbejdstid, hvor vi lige mødes eller går i biografen, fortæller Susanne Winther-Nielsen.