Mand sidder med hue, vanter og halstørklæde på sit kontor

Mange oplever, at kontorerne er ekstra kolde i år, efter de fleste offentlige bygninger har sænket varmen. Arkivfoto: Canva.com 

De første erfaringer med temperatursænkninger er afprøvet, og flere kommuner fortæller, at de har opnået store besparelser ved at sænke temperaturen, samtidig med at medarbejderne har fundet løsninger, så de kan få arbejdslivet til at fungere, selvom kontoret kun er 19 grader varmt.

Vi fryser 🥶

Men det er langt fra alle medarbejdere, der er glade for at sidde i kulden.
”Vi fryser”, ”Det er megakoldt”, og ”dårligt arbejdsmiljø”. Sådan lyder mange af kommentarerne på HK Kommunals Facebook i øjeblikket. Og det er da heller ikke meningen, at medarbejderne bare skal udholde kulden, siger arbejdsmiljøkonsulent i HK Kommunal, Karen Brøndsholm.

- Hvis de ansatte fryser på grund af temperatursænkningerne, skal arbejdsgiveren handle på det. I første omgang kan man se, om det er muligt at indføre forebyggende foranstaltninger som f.eks. tæpper eller ekstra tøj. Men hvis det ikke er nok, skal der altså mere til, siger hun og fortsætter:

- Vi ser nu flere steder, at vi godt nok holder os inden for lovgivningen, men at vi er under de temperaturer, som Arbejdstilsynet anbefaler. Og det skal lederne handle på. Det har konsekvenser, hvis de ansatte fryser. Arbejdsmiljøet kan opleves som dårligere, produktiviteten falder, og sygefraværet risikerer at stige.

Ifølge BFA (Branche Fællesskab Arbejdsmiljø) for Velfærd og Offentlig administration falder præstationsevnen med 0,37 pct. i gennemsnit for hver grad, temperaturen falder.

Regler

Kulde på arbejdspladsen

Det siger loven:
  • Under normale forhold bør temperaturen indendørs være 20-22 grader
  • Ved stillesiddende arbejde bør temperaturen ikke komme under 18 grader
  • Temperaturen over en arbejdsdag bør være forholdsvis konstant
  • Temperaturen må ikke have store udsving. Der bør højest være en forskel på 3-4 grader mellem hoved og fod
  • Siden 1. oktober i år har regeringen anbefalet kommuner og regioner, at temperaturen sænkes til 19 grader. Det er dog kun en anbefaling og ikke et krav. 

Kilde: Indeklimaportalen og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Hvad kan du selv gøre?

Udover at tage ekstra tøj på, have varme tæpper, sørge for at lukke for dørene for at undgå træk og varmetab, er det vigtigt, at du inddrager din arbejdsmiljørepræsentant, hvis I har problemer med kulde og/eller træk. Arbejdsmiljørepræsentanten skal sammen med jeres leder kigge på, hvilke muligheder I ellers har lokalt på jeres arbejdsplads. 
Vis mere

Tag fat i din arbejdsmiljørepræsentant

I HK Kommunal følger næstformand, Pia Lund Jeppesen, med i udviklingen, og hun er opmærksom på, at vi nu går ind i en koldere periode, der kan give ekstra udfordringer på arbejdspladserne.

- Det er vigtigt, at der bliver lyttet til medarbejderne. Hvis medarbejderne oplever, det ikke fungerer på arbejdspladserne, så skal der findes andre løsninger, understreger hun og fortsætter:

- Tag fat i din arbejdsmiljørepræsentant med det samme, hvis du oplever, at dit arbejdsmiljø er forringet. Arbejdsmiljørepræsentanten har sammen med din leder pligt til at skabe de bedst mulige rammer på jeres arbejdsplads og finde løsninger, hvis I som kolleger fryser eller ikke kan udføre jeres arbejde ordentligt.

Her skruer de op for varmen igen

 
Fakta om kulde

Kvinder arbejder dårligere i kulde

Kvinder arbejder bedst i varme omgivelser. Er det for koldt, falder produktiviteten. Det viser en amerikansk undersøgelse fra University og Southern California, hvor forskere har kigget på, hvordan kvinder og mænd arbejder i følgende temperaturer:
Under 21 grader: Kvinders produktivitet falder
Mellem 21 og 26,7 grader: Kvinder og mænd klarer sig lige godt
Over 26,7 grader: Kvinder klarer sig bedre end mænd.
Kilde: Kommunalbladet og Fagbladet 3F