Kvinde tager en kaffepause på sit kontor

Det er ok at nappe en kop kaffe ved skrivebordet - men holder du frokost, skal der være mulighed for en spiseplads. Arkivfoto: Colourbox.dk

Skal du være en velfungerende medarbejder, kræver det, at du får nogle pauser. Gode præstationer er afhængige af restitution - og det handler ikke kun om at sove godt om natten, men også at vi i vores arbejdsliv ikke drøner derudaf med 117 i timen 7-8 timer i træk. Derfor er det også et lovgivningskrav, at du skal tage en pause ind imellem.

Spisepausen 

Du har ret til en spisepause. Som ansat i en kommune eller region under en af HK Kommunals overenskomster må du holde 1/2 times spisepause om dagen, hvis du er fuldtidsansat eller deltidsansat med mere end fire timers arbejde om dagen.

Hvad forstås ved en spisepause? 

Spisepausen er en arbejdsfri periode, hvor du kan forlade dit skrivebord eller din arbejdsstation for at indtage din frokost. Du må dog ikke forlade din arbejdsplads, medmindre du har aftalt det med din chef.

Hvad skal din arbejdsplads? 

Arbejdspladsen er ansvarlig for, at der er mulighed for at afholde din overenskomstbestemte spisepause. Det betyder, at der skal være en spiseplads - og det er altså ikke dit skrivebord, vindueskarmen eller den telefonboks, I har til teammøder.

Hvornår må du blive afbrudt i din frokost?

Som medarbejder er du forpligtet til at stå til rådighed, når du holder din betalte spisepause. Det er du i "særligt opståede situationer", der betyder, at det er situationer, som din ledelse ikke har kunne forudse og dermed ikke har kunne planlægge. De kan altså ikke komme rendende hvert andet øjeblik og forstyrre dig i din frokost, men du kan omvendt heller ikke prioritere din frokost, hvis der er opstået en situation, der gør, at de akut har brug for dig.

Andre pauser

Andre pauser end spisepausen skal aftales lokalt eller indføres som kutyme. På jeres arbejdsplads vil I have en MED-aftale, hvor det er muligt for parterne i fællesskab at indgå aftaler og lave retningslinjer om aftaler for pauser.

Er der en aftale: Er du i tvivl om, hvad aftalen er hos jer, så spørg din leder eller dine tillidsvalgte, hvad aftalen er. Hvis det stadigt er uklart, skal I tage det op i MED-udvalget, som vil sørge for at få en skriftlig aftale på plads, så I som medarbejdere kender rammerne for pauserne.
Er der ikke en aftale: Hvis der ikke er en klar aftale om, hvordan I som medarbejdere kan holde jeres pauser ud over den overenskomstbestemte spisepause, skal I tage det op i jeres MED-udvalg.

Vil du vide mere om din arbejdstid?
Læs mere her: Arbejdstid for dig, der er ansat i kommune eller region

 

Har du spørgsmål?

Er du i tvivl, har du spørgsmål eller brug for hjælp? Tag fat i din tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant på arbejdspladsen.
Som medlem af HK Kommunal kan du også altid kontakte os på tlf. 7011 4545, så hjælper vi dig videre.