Mostphotos

Skab få minutters gennemtræk ved et åbent vindue flere gange om dagen på kontoret. Det nedsætter hurtigt risikoen for influenza- og forkølelses-smitte på arbejdspladsen. Foto: Mostphotos

Sprit af! Det har været det altdominerende råd under corona-epidemien – og det har overlevet her ind i den øjeblikkelige sæson for influenza og forkølelser på arbejdspladserne.

Men vi skal i høj grad også tænke i andre baner, viser ny dansk forskning. Den største synder findes ikke på hænderne eller på overfladerne på kontorer og toiletter. Den findes i luften og i det tætte indeklima i vintermånederne. Her får smitte lov til at brede sig som små dråber, eller aerosoler, som den syge person sender ud i lokalet.

Forskningen fra Roskilde Universitet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, konkluderer, at de smittefarlige dråber kan blive hængende i luften i lang tid – og spredes over større afstande. Smitten bliver værre, hvis flere syge er samlet, eller hvis udluftningen er dårlig. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på indeklimaet hjemme og på arbejdspladsen, fortæller seniorforsker på NFA Lars Andrup, der er medforfatter på studiet.

LÆS OGSÅ: Guide til et godt indeklima

- Forkølelse forebygges bedst ved at forbedre luftkvaliteten. Hvis vi virkelig vil reducere smittespredning effektivt, skal vi kigge på ventilation og udluftning rundt på arbejdspladserne, siger Lars Andrup.

”Den syge skal skyde pligtfølelsen til side”

Det taler for, at udluftningen sættes i system på arbejdspladserne. Men det må endelig ikke blive sådan, at de syge medarbejdere blot arbejder videre hjemmefra i stedet for at blive raske, mener HK Stats næstformand Ulla Moth-Lund Christensen:

- Hjemmearbejde er blevet mere udbredt. Og det har vist sig som en effektiv og fleksibel måde at arbejde på for langt de fleste HK’ere. Men de sygemeldte skal ikke føle sig presset ud i at sætte sig snottede og feberramte til skærmen i hjemmet for at arbejde videre. Når man er syg, så er man syg, siger Ulla Moth-Lund Christensen.

En nyere rundspørge blandt HK’s medlemmer viser, at 46 procent af HK’erne arbejder hjemmefra, selv om de er syge.

- Det er jo ikke i orden! Det kan være svært nok for den syge at sige nej til at hjælpe trængte og kolleger, som i forvejen har travlt. For der er en klar tendens til, at man vil hjælpe sine kolleger. På det punkt skal arbejdsgivere og de nærmeste ledere træde i karakter og kræve, at den syge medarbejder skyder pligtfølelsen til side. Ledelsen skal udsende et tydeligt signal om, at når man er syg, så arbejder man ikke videre hjemmefra, siger Ulla Moth-Lund Christensen.

5 gode råd til at forebygge forkølelse

  1. Luft godt ud! Er I flere samlet i et rum i længere tid, så skab gennemtræk én gang hver time.
  2. Tjek luftfugtigheden. Luften må helst ikke være for tør og bør ligge mellem 40 og 60 procent i relativ luftfugtighed.
  3. Undgå om muligt at være mange sammen i længere tid i dårligt ventilerede lokaler.
  4. Lav en fælles politik for, hvad man gør, når nogen har symptomer på forkølelse eller influenza.
  5. Vask hænder og sprit af – både på håndtag og overflader.

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø