enner mark

HK Stats formand Rita Bundgaard glæder sig over, at et politisk flertal har besluttet at skaffe 200 millioner kroner til det pressede fængselsvæsen. Her Ennermark fængsel. Foto: Lars Aarø.

Nu kan der langt om længe komme gang i alle de tiltag, der skal rette op på problemerne med personalemangel, for få pladser og dårligt arbejdsmiljø i landets fængsler og andre arbejdspladser inden for Kriminalforsorgen.

Blandt andet bliver der frigivet penge til at ansætte andre faggrupper til at løse nogle af de mange opgaver, som fængselsbetjentene i dag står med – fx det administrative arbejde. Det er en løsning, HK Stat gennem længere tid har foreslået de politiske partier og skiftende justitsministre

Tilbage i december 2021 indgik et politisk flertal en aftale til 4 milliarder kroner om at rette op på de pressede fængsler og hele kriminalforsorgen. Men uenighed om, hvor nogle af pengene skulle komme fra, har indtil nu stukket en kæp i hjulet på dele af aftalen. Udfordringen var cirka 200 millioner kroner, som ifølge den oprindelige aftale skulle komme fra moms på TV-abonnementer. 

I går, 6. marts 2023, blev et bredt flertal så igen enigt om finansiering af fængsler og personale. Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse

Det en fortsat en såkaldt kulturmoms, der skal skaffe 200 millioner fra 2023 og frem. 

HK Stat-formand: Der var sparet helt i bund

Da den oprindelige aftale om genopretning af fængslerne og den øvrige kriminalforsorg så dagens lys i december 2021, lød der tilfredse ord fra HK Stats formand, Rita Bundgaard.

- Kriminalforsorgen er endnu et statsligt område, som er sparet helt i bund. Derfor er det også på høje tid, at politikerne erkender, at besparelserne har konsekvenser og nu sætter flere penge af. Flere penge, flere medarbejdere og et stop for omprioriteringsbidragets faste årlige besparelser lægger en solid grundsten for genopretningen af den hårdt pressede kriminalforsorg, sagde hun dengang om den daværende S-regerings flerårsaftale.

Nu glæder Rita Bundgaard sig selvsagt over, at det endelig er lykkedes at få hele finansieringen på plads, så den samlede plan kan føres ud i livet, siger hun. HK Stat har sammen med andre faglige organisationer med medlemmer inden for Kriminalforsorgen i debatindlæg og under møder appelleret til folketingets politikere om at få finansieringen på plads.

LÆS OGSÅDebatindlæg: Find nu pengene til fængslerne

Bag den fornyede aftale står SVM-regeringen, SF, De Konservative og Dansk Folkeparti.