Sundhedsenheden har kontor i det lukkede fængsel i Nyborg, hvor der er plads til 336 indsatte, og hvor der arbejder 225 personer. (Arkivfoto)

Om kort tid tiltræder en lægesekretær i Nr. Snede Fængsel i Midtjylland. Det er i en nyoprettet stilling. Den pågældende skal arbejde i en ny sundhedsenhed, der er oprettet i Kriminalforsorgen, og som dækker fængsler, arrester og andre institutioner i Midt- og Nordjylland.


Rikke Pensdal Wilde og hendes kollega besøger somme tider andre matrikler i Syddanmark, blandt andet fængslerne i Ringe og Sdr. Omme.

I forvejen er der dannet lignende sundhedsenheder andre steder i landet, blandt andet i hovedstaden og i Syddanmark. Lægesekretær Rikke Pensdal Wilde har arbejdet snart tre år med udgangspunkt i det lukkede fængsel i Nyborg.

Hun er vældig glad for fleksibiliteten i jobbet. Ønsker hun en arbejdsdag i sit hjem i Svendborg, kan det ofte lade sig gøre.

– Jeg kom fra et travlt job som operationsbooker på en hospitalsafdeling. Hvis der indløb et afbud fra en patient, og et helt hold stod klar, så skulle vi hu-hej finde en anden patient. Den slags stress har jeg intet af i dag. Skuldrene ned og et helt andet gear, fortæller Rikke Pensdal Wilde.

Landsdækkende sygehus

Kriminalforsorgens sundhedsenhed i hovedstaden har hovedklinik på Vestre Fængsel i København. Den omfatter også blandt andet Horserød Fængsel, hvor en lægesekretær har primært arbejdssted.

I Vestre Fængsel ligger Kriminalforsorgens landsdækkende sygehus, Vestre Hospital. Her er der også ansat lægesekretærer. Det er sygeafdeling for Københavns Fængsler og modtager også klienter fra arresthuse og fængsler til pleje og behandling. Vestre Hospital bruges desuden til efterbehandling af klienter, der har været indlagt på civilt sygehus.

Aldrig bange

Rikke Pensdal Wilde er fuldtidsansat i Nyborg, og en anden lægesekretær passer et job på 20 timer om ugen. De skal hver morgen igennem en sikkerhedskontrol som i en lufthavn. De går rundt med et kæmpe bundt nøgler, og når de skal i journalarkivet, må de låse op og låse mindst ti gange.

– Men jeg er overhovedet ikke bekymret for at arbejde i en fængsel. I Nyborg sidder der indsatte, som har begået grove forbrydelser, men jeg aner ikke, hvem der har gjort hvad. Både indsatte og ansatte virker venlige, og vi hilser på hinanden, når vi mødes. På hospitalet kunne man godt gå forbi mange, uden at vi så meget som nikkede til hinanden.

– Hvis der går en alarm, ser vi betjentene komme løbende. Det kan være, hvis der er opstået et slagsmål. Men vi er som lægesekretærer ikke involveret i sikkerheden i fængslet.

Papirjournaler

Rikke Pensdal Wilde tror, hun er blevet et mere rummeligt menneske, siden hun fik job i Nyborg. Hun hører andre sige, at forbrydere skulle sættes i fængsel og rådne op. Nøglen burde smides væk, og hvad folk ellers siger og skriver.

– Vi skriver stadig diktater i papirjournaler og også for de psykiatere, der undersøger de indsatte. Det er ofte mennesker, som ikke har haft nogen let opvækst. Du kommer til at se dem i et større perspektiv.

– Det er også dejligt at se, at hvis der justeres på deres medicin, så kan de få det bedre. Somme tider er det halve mennesker, der er kommet i fængsel, men vi skal gerne have dem ud som hele personer, siger Rikke Pensdal Wilde.

Systematik

Der er planer om, at Kriminalforsorgen skal have en elektronisk patientjournal. Måske sidst på året i år.

Da Rikke Pensdal Wilde begyndte, håndterede hvert fængsel og arresthus journaler på sin egen måde. Nogle stillede dem i rækkefølge efter fornavn, andre efter efternavn. Når indsatte skiftede navn, forøgede det forvirringen.

– Det var også sådan, at hvis en person først sad i et arresthus, så oprettedes der en patientjournal for hende eller ham. Blev de dømt til fængsel, så oprettedes der en ny journal det sted, de kom hen. Røg de efter løsladelse i fængsel igen, så igen en ny journal.

– Alt det og meget mere har vi fået systematiseret og organiseret. Det har været spændende at deltage i den proces, fortæller Rikke Pensdal Wilde.

Som en lægepraksis

På nogle punkter kan arbejdet i et fængsel minde om en lægepraksis. Men patienterne ringer ikke og bestiller tid. I Nyborg skriver de en anmodning om at komme til læge med for eksempel ondt i halsen.

– De anmodninger visiteres af vores sygeplejersker. Vi har ikke læge i Nyborg hver dag, men fast kun mandag og torsdag. Haster det, så kan personalet tilkalde vagtlæge ligesom andre borgere.

– Hvis sygdom kræver hospitalsindlæggelse i Odense eller Svendborg, så kan det være en større manøvre, fordi der skal betjente med.