folkemøde2019

Endnu engang deltager HK Stat på Folkemødet med debatter om aktuelle emner. Denne gang om seniorers svære vilkår på det statslige arbejdsmarked og om udfordringerne i straffesagskæden. Foto: Mostphotos (Folkemødet 2019).

Hvorfor står de over 50-årige ofte helt fremme i skudlinjen, når staten fyrer medarbejdere? Og hvorfor er det så svært for de lidt mere end midaldrende at få job i styrelser og ministerier? De spørgsmål sætter HK Stat sammen med fagforeningen Djøf til debat på årets Folkemøde på Bornholm.

Målet er at skabe opmærksomhed om og gerne løsninger på det velkendte problem og paradoks, at de +50-årige har svære kår i staten, selv i en tid, hvor arbejdsgivere i mange brancher skriger efter arbejdskraft.

Blandt deltagerne i debatten om det ofte anpriste, men lige så ofte spildte, seniorguld er Dansk Folkepartis ældreordfører Pia Kjærsgaard, SF’s beskæftigelsesordfører Kasten Hønge og Ulla Moth-Lund Christensen, næstformand for HK Stat.

Debatten foregår i HK-forbundets telt ved Brugsen i Allinge fredag den 16. juni klokken 10.30. Alle er naturligvis mere end velkomne til eventet.

Smørelse til straffesagskæden

De lange ventetider ved de danske domstole og smørelsen, der kan få sagerne til at glide hurtigere gennem hele retssystemet, er på HK Stats politiske dagsorden ved et event på Folkemødet torsdag 15. juni klokken 16.30. Også dette arrangement foregår i HK-forbundets store folkemødetelt, hvor der er både vand, kaffe og indimellem fadøl at læske sig med.

"Domstolene er i krise – hvordan får vi ventetiderne ned?" lyder overskriften. Blandt deltagerne i panelet er Mikael Sjöberg, formand for Dommerforeningen, og HK Stat-formand Rita Bundgaard. HK Stat er også repræsenteret ved Kate Kengen, der selv arbejder i Københavns Byret. Kate er mangeårig formand for HK’erne ved domstolene i hele landet og så er hun medlem af det Rørdam-udvalg, som for tiden arbejder med netop at løse problemerne i domstolene.

LÆS OGSÅHK'er får plads i udvalg, der skal redde domstolene

Også Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, deltager i debatten. Han har regnet på, hvornår det er en fordel for arbejdspladser at lade HK’ere varetage det administrative arbejde, frem for at andre faggrupper som fx dommere og jurister administrerer og sagsbehandler. Eller at bruge ’rette kompetencer til rette opgaver’, som HK Stat formulerer princippet om at lade HK’ere klare HK-arbejdet.

Justitsminister får katalog med forslag

Under Folkemødet overrækker HK Stats formand Rita Bundgaard sammen med tre af HK stats tillidsvalgte, justitsminister Peter Hummelgaard (S) et spritnyt katalog med 54 konkrete forslag. Forslagene kan bidrage til at nedbringe domstolenes sagsbehandlingstider, afbøde kriminalforsorgens akutte mangel på fængselsbetjente og presset på fængselsvæsenet generelt og til at sikre et endnu mere velfungerende politi og anklagemyndighed.

Det er blandt andre HK Stats egne medlemmer i politi og anklagemyndighed, ved domstolene og i kriminalforsorgen, der på baggrund af praktisk erfaring med arbejdsgange og flaskehalse i opgaveløsningen har skrevet kataloget.

HK Stats medier skriver under og efter Folkemødet om både de to debatter og om overrækkelsen af forslagskataloget. Justitsministeren får efter planen kataloget i hænde torsdag den 15. juni klokken 15:20 uden for HK’s telt på Folkemødet.

Se alle HK Stats events i programmet for Folkemødet

Du kan læse mere om HK Stats arrangementer på Folkemødet og følge debatten på HK Stats facebook-side