Aryan, Philip Hallenborg: Året er 2024, og verdens øjne er rettet mod Paris og de olympiske lege. Sportsagenten Daniel Lerner er en del af et gammelt broderskab, der siden antikken har vogtet over legene og det olympiske ideal. Der virker til at være harmoni i gruppen, indtil Daniel kommer på sporet af et bedrag, han aldrig havde forestillet sig. 7-kæmperen Helen Waldens var oprindelig udpeget til at blive legenes dronning, men en kræftsygdom har spoleret hendes ambition om at stå øverst på sejrsskamlen. En nat ved Vesterhavet opdager hun, at der er noget andet galt med hende. Det skal vise sig at være langt mere skræmmende end hendes cancer. Samtidig kæmper DNA-forskeren Martin Lindvad med at forstå sin kone, da en gammel nøgle prydet med et hagekors giver ham et afbræk fra problemerne i hjemmet og sender ham til Prora, Nazitysklands enorme feriekompleks. Gemt i en krog af betonblokkene dukker en lille, uanselig ting op, som leder Martin på sporet af et hemmeligholdt nazistisk projekt. Et projekt der skulle føre Hitlers største vision ud i livet. Efterhånden som de tre hver især får gravet i deres egne mysterier, spindes deres skæbner sammen, og en ubærlig sandhed afsløres. (læs evt. bogen ”Og Jeg Saa En Ny Himmel” af samme forfatter først).

 

Det er et fucking eventyr! er Eske Willerslevs beretning om sin jagt på menneskets forhistorie via knogler og DNA – og sideløbende på, hvem han selv er. I 22 hæsblæsende kapitler fortæller han om sin rejse fra utilpasset skoledreng til pelsjæger i Sibirien til den prisbelønnede eliteforsker, han er i dag. Vi er med, når han henter prøver i Sankt Petersborg og finder den tidligere museumsdirektørs kranie i en montre; når han søger efter ukendte fortidsmennesker i en mexicansk klippehule, der siden bliver raseret af militærpolitiet; når han parterer resterne af en kannibal og bliver ramt af en forbandelse. Og vi er med, da han endelig finder ud af, hvor indianerne stammer fra, og at han selv – og alle andre europæere – er i slægt med dem via et uddødt folk. Undervejs vælter tidligere tiders etablerede videnskabelige fortællinger som dominobrikker, hvilket gør hans modstandere så rasende, at han på et tidspunkt må gå med skudsikker vest. Også vores selvopfattelse som danskere får et skud for boven, da Eske opdager, at vores historie slet ikke går tilbage til stenalderen, som vi har lært i skolen – men at vores virkelige forfædre var hyrder på den pontiske steppe, og at vikingerne i øvrigt var et mix af folk fra nær og fjern.

 

Vild virus, Jens Lundgren: Virus har sat dagsordenen i Jens Lundgrens arbejdsliv, lige siden han som helt ung læge stod ved sygesengen hos dødsmærkede aidspatienter og forskede i at finde en effektiv medicinsk behandling til dem. Resultatet kan alverdens hiv-patienter takke ham for i dag. Siden coronapandemiens start har han knoklet for at hjælpe livstruede patienter og udvikle nye behandlinger med videnskabeligt dokumenteret effekt. Han har rådgivet de danske sundhedsmyndigheder og regeringen, og han har arbejdet tæt sammen med toppen af det amerikanske sundhedsvæsen under pandemigeneralen Anthony Fauci. I Vild virus giver han et unikt indblik i, hvad der sker bag kulisserne, når en virus truer os på livet og vender op og ned på vores hverdag. Bogen giver den første samlede beretning om de to vilde pandemiår: forskernes kapløb med tiden og en virus, der er en mester i at mutere, håndteringen af alle de udfordringer, virus pludselig kastede os ud i – og hvad vi har lært, så vi kan være bedre forberedte, når den næste virus udfordrer vores eksistens. For det vil ske: Pandemiernes tid er langtfra forbi. 

 

117 måder at dø på – Fra retsmedicinerens bord, Hans Petter Hougen: Gennem et langt liv som retsmediciner har Hans Petter Hougen set lidt af hvert - både indenfor naturlige og mindre naturlige måder at komme af dage på. I denne bog gennemgår han de drabsmetoder, der findes: Skud, kvælning, skarp vold eller stump vold. Dertil kommer mere sjældne, men også spektakulære måder som for eksempel gift, rovdyr og eksplosioner. Gennem bogen kommer Hans Petter Hougen med eksempler fra sit arbejde på Retsmedicinsk Institut i København og fra sin oplæring i Miami. Han tager os med ud til findesteds- og gerningsstedsundersøgelser og svarer på spørgsmål som: Hvordan finder retsmedicineren frem til en dødsårsag? Hvordan kan retsmedicinerens konklusioner hjælpe politiets efterforskning? Kan et drab kamufleres som ulykke eller naturlige årsager, og hvordan afslører retsmedicineren det?

 

En kort historie om tid (eng. A brief history of time), Stephen Hawking: Har du aldrig fået læst denne videnskabs-klassiker fra 1988, så kan sommeren 2023 blive tidspunktet. Mere introduktion behøver denne bog vist ikke.