Ung mand i undervisningslokale

Trænger du til at komme videre i karrieren? Eller har du brug for nye kompetencer i dit job? Eller noget helt tredje?

Den gode nyhed er, at alle nu kan få fuld løn, når de tager uddannelse under ordningen selvvalgt uddannelse. Fra 1. september stiger løntabsgodtgørelsen fra 85 til 100 % på selvvalgt uddannelse. Selvvalgt uddannelse er en ordning, som findes på de fleste af HK Privats landsoverenskomster.

- Jeg er glad for, at retten til fuld løn under selvvalgt uddannelse nu gælder for alle. Det er et vigtigt signal, at man ikke skal gå ned i løn, hvis man vil dygtiggøre sig, siger Kristi Rammo, uddannelseskonsulent i HK Privat.

Selvvalgt uddannelse kom ind i landsoverenskomsterne i 2007. Ordningen giver medarbejdere ret til at tage 2 ugers uddannelse efter eget valg hvert år. Og bruger man ikke sine uddannelsesdage, kan de gemmes til næste år.

Der er dog ikke frit valg på alle uddannelseshylder. Som hovedregel skal uddannelsen kunne bruges inden for den branche, som den respektive overenskomst dækker.

- Selv om det er et krav, at uddannelsen skal være brancherettet, er der masser af muligheder for at udvide sine kompetencer og blive klar til nye arbejdsopgaver, siger Kristi Rammo.

- Jeg kan kun opfordre til, at man finder noget tid til at gøre sig nogle tanker om, hvor man gerne vil være arbejdsmæssigt om 1, 2 eller 5 år, og hvad det kræver af nye kompetencer. Tag en snak med nærmeste leder om, hvordan hun eller han ser udviklingsmuligheder, tilføjer uddannelseskonsulenten.

Et lille tip fra Kristi Rammo er at se på uddannelse som på ferie. Det er en ret, man har, men der skal planlægning til. Fx hvor mange dage vil man gerne have? Skal nogle dage gemmes til næste år? Og hvordan kan et uddannelsesforløb passes ind i forhold til ens arbejde?

Tjek dine rettigheder

Er du i tvivl om, hvilke muligheder du har for efter- og videreuddannelse?

Er din virksomhed omfattet af en af HK Privats landsoverenskomster, har du en række uddannelsesrettigheder.

Almindelig efteruddannelse, som skal sikre, at du har kompetencerne til at løse dine arbejdsopgaver – både nu, og når arbejdsopgaverne ændrer sig.

Selvvalgt uddannelse, som giver dig ret til tage uddannelse, som rækker ud over dit nuværende job. Og det er dig, der vælger uddannelsen.

Aftalt uddannelse, som giver dig mulighed for at tage en hel uddannelse på akademiniveau. (Gælder dog ikke alle landsoverenskomster).

Læs mere på hk.dk/Okuddannelse

Links, du bør tjekke
Hk.dk/UddannelsePrivat: Hent mere inspiration om uddannelse.

mithk.dk: Er du omfattet af en landsoverenskomst, kan du se, hvilke uddannelsesrettigheder der er på din overenskomst. Klik log ind og på ikonet Overenskomst.

Hk.dk/karrieretelefon: Har du brug for en at sparre med, kan du booke en tid hos en af HK’s karrierekonsulenter.