Seniorer kan og vil i kraft af deres arbejds- og livserfaring have stor indflydelse på deres kompetenceudvikling. Og de vil gerne skabe det rette mix af kurser, oplæring fra kolleger samt nye udfordrende opgaver i dagligdagen. 
Senior der arbejder som skrædder
Seniorers kompetenceudvikling skal skræddersys i et samarbejde mellem lederen og senior-medarbejderen.

Sådan lyder én af konklusionerne i en helt ny rapport om kompetenceudvikling for statsansatte medarbejdere over 55 år. Rapporten udkom i juni 2023, og den er blevet til i et samarbejde mellem Finansministeriet og de faglige organisationer på det statslige område. 

Rapporten indeholder mange positive konklusioner: Mange seniorer vil gerne vil udvikle deres kompetencer i årene fra 55 og frem til at arbejdslivet slutter. Deres chefer vil også gerne fastholde og udvikle deres seniormedarbejdere. Og sidst men ikke mindst: Kompetenceudvikling motiverer de enkelte medarbejdere og gavner arbejdspladserne. 

Men rapporten peger også på problemer: For eksempel savner mange statslige arbejdspladser nogle klare mål og procedurer for at udvikle medarbejderne. Og nogle arbejdspladser har ikke konkrete planer for udvikling af seniorernes kompetencer. 

Investering koster tid

Rapporten slår også fast, at det er en investering at udvikle kompetencer. Og den investering koster arbejdstid. Dette budskab hører jeg som formand for de cirka 2.000 statsansatte HK’ere i Nordjylland også ganske ofte.

Desværre gælder det, at nogle chefer ikke anerkender, at kompetenceudvikling kræver tid – og at tidsforbruget til kompetenceudvikling nødvendigvis også kan mærkes i den daglige opgaveløsning. Den samme medarbejder kan jo ikke på samme tid deltage i kursus eller joboplæring og så samtidig besvare telefoner og ekspedere borgere, som var det en normal arbejdsdag. 

Skræddersyede løsninger indenfor kompetenceudvikling kræver mindst to ting: En medarbejder, der er klar til at blive klædt på – og en chef, som er villig til at bidrage til og betale for at få en seniormedarbejder, der er klædt på til nutidens- og fremtidens opgaver. Hele processen begynder med den gode fælles dialog mellem chefen og medarbejderen. 

Så bank på døren hos hinanden og invitér på en gensidig samtale om karriere- og kompetenceudvikling for seniorkarrieren. 

Har du som medarbejder brug for inspiration og gode råd forud for samtalen? Så kontakt din tillidsrepræsentant og fagforening. Vi er nemlig erfarne i at udvikle gode løsninger i jobbet - også når det handler om at være godt klædt på til arbejdslivets udfordringer som senior. 

Jonna Vestergaard - formand for HK Stat Nordjylland
Jonna Vestergaard, formand for HK Stat Nordjylland