Jeg tror, det er alfa og omega for, at virksomhederne lykkes med at få lavet de grønne omstillinger, at de lytter til folk på gulvet, lyder det fra Jette Kanstrup.
Om fredagen ligger der gerne et overtegnet A4-ark på Jettes skrivebord. Det er bagsiden af et print, som var en fejl, eller som er brugt, og som nu er fyldt af hendes håndnoter på kryds og tværs.
- Jeg har ikke en blok, siger Jette. For det er en selvfølge for hende at spare på papiret, og som regel er ét ark nok til en hel uges huskenoter.
49-årige Jette Kanstrup har i ti år været administrativ medarbejder i kaffevirksomheden Coffee Collective. På hovedkontoret i København er hun koordinator i engrosafdelingen og har både med indkøb, ordrehåndtering, logistik og kontrakter at gøre. Derudover leverer hun data til virksomhedens grønne regnskab. I Coffee Collective er det en klar værdi, at kaffebønderne skal have ordentlige forhold, og at der også skal passes på kloden.
- Så faktisk forsøger jeg at tænke grønt i alt, hvad jeg gør her, siger Jette.
Når hun køber ind, forsøger hun at tage de grønne valg; CO2-neutralt papir og kuglepenne lavet af genbrugsplast for eksempel.
- Men der kan selvfølgelig være overvejelser i forhold til prisen. Og nogle gange må jeg forklare leverandørerne, hvor vigtig bæredygtigheden er for os.
I efteråret stiller HK skarpt på den grønne omstilling
Alle i huset printer så lidt som muligt. Og så er der kun én hulmaskine og én dymo.
- Vi har ikke en hel masse ting, der står på alle skriveborde, da vi forsøger at begrænse indkøbene. Hvis man skal bruge tape, skal man hen til den fælles tape-dispenser. Så får vi også bevæget os lidt! Og på samme tid sparer man på jordens ressourcer og sparer firmaet penge - det er win-win.
Jette er også dén, der hyrer rengøringen, og her har hun fundet et rengøringsfirma, som både er stabilt, gør godt rent og ikke bruger krasse midler.
- Men jeg har oplevet et andet firma, som gav sig ud for at være mere grønne, end de var - det opdagede jeg simpelthen ved at gå hen og se på deres flasker med rengøringsmiddel, og derefter måtte jeg ud og finde nogle andre, fortæller hun.
Fordi kaffebønner kun kan dyrkes i Afrika, Asien og Sydamerika, kan transporten ikke undgå at belaste miljøet. Jette forsøger altid om muligt at få containerne helt fyldt op, og firmaets emballage er af genbrugsmaterialer, mens kasserne også er helt fyldt, så der ikke skal ekstra pap i, for at tingene ikke bliver ødelagt.
Umuligt at være grøn i alt
Det er blevet en vane for Jette at tænke grønt i alle sammenhænge, men til tider kan det være svært at gennemskue, hvad der er mest rigtigt at gøre.
- Skriftlige aftaler ordner jeg mest muligt digitalt, men det kan stadig være nødvendigt at bruge en courier til at transportere vigtige papirer fysisk visse steder.
- Nogle gange er det måske bedre, at man får et dokument printet og sendt fysisk, end at man skal vedhæfte og sende 20 kopier til 50 mennesker, der så har det liggende i indbakken. Det er kæmpe svært, det der. Det er umuligt at være grøn i alt. Og vi er jo alle sammen stadig på et stadie, hvor vi lærer, siger Jette.
På kontoret, der ligger oven på cafeen på Frederiksberg, er den frivillige frokostordning vegetarisk. Er der mad i overskud, kan man tage den med hjem. Alt affald tager de ansatte med ud i fællesområdet og sorterer i seks spande til hhv. papir, plast, pap, glas, organisk og restaffald. Affaldssorteringen var det første initiativ, husets green group tog. I gruppen er frivillige fra virksomheden fælles om at se på, hvor man kan opføre sig endnu mere grønt.
- Jeg kan se, at det er enormt vigtigt, og at det virker her hos os, at man lader medarbejderne komme med input til, hvordan tingene kan forbedres på de områder, som de arbejder med. Jeg tror, det er alfa og omega for, at virksomhederne lykkes med at få lavet de grønne omstillinger, at de lytter til folk på gulvet, siger Jette.