Ung hætteklædt kvindelig hacker

Kommunerne er interessante for hackere. Foto: Mostphotos.com

Kommunerne er borgernes primære adgang til det offentlige, og de ligger inde med og enorme mængder data med vores cpr-numre, adresser, sundhedsoplysninger og meget mere.
Af den grund er kommunerne også interessante for hackere, og i en opgørelse af KL fra juni måned blandt 66 kommuner svarede hver fjerde, at de hver især rammes af mere end 200 cyberangreb om ugen, skriver Dknyt.
I podcasten Kort Fortalt siger it-chef i Favrskov og formand for foreningen af kommunale it- og digitaliseringsansvarlige (Kita), Henrik Brix, at han har forståelse for, at nogle kan miste tilliden til kommunernes evne til at beskytte borgeres data.
- Det er afgørende vigtigt, at borgerne har tillid til kommunerne og hele det offentliges behandling af borgernes persondata. Det er også noget, der fylder noget i mit eget hoved. Jeg er jo også borger i min kommune og i landet. Så ja, det er afgørende vigtigt, siger han i podcasten.

Mere end 2.000 databrud

Udover de mange cyberangreb sker der også fejl internt i kommunerne. Indtil videre har kommunerne anmeldt mere end 2.000 databrud til Datastyrelsen bare i år, hvor man ved en fejl har delt borgeres cpr-numre eller andre personlige oplysninger til fremmede.
En af de løsninger, som kan skabe mere tillid og forbedre it-sikkerheden, er at kommunerne skaber mere transparens. Henrik Brix foreslår blandt andet at gøre det synligt for borgerne, hvem der har kigget i deres data.
- En af de måder, som vi også har forsøgt at arbejde med det på, er "mit overblik" på borger.dk, hvor vi simpelthen inviterer borgerne ind i vores systemer og viser de data, vi har om borgerne. Der kunne man godt diskutere, om det næste naturlige skridt i den retning er at udstille større dele af loggene, så borgerne faktisk kan se, hvem det er, der har interesseret sig for deres oplysninger. Det vil være et yderligere skridt i forhold til mere transparens, og jeg kan personligt godt se, at vi skal den vej, siger han.
Hvilke andre løsninger og igangværende tiltag, som Henrik Brix fortæller om, kan du høre i podcasten Kort Fortalt.