Marius Falck

- Som følge af faget Lean, der handlede om at tilrettelægge arbejdsgange og strukturere tilværelsen mere effektivt, er jeg begyndt at hænge mine nøgler det samme sted derhjemme, hver gang jeg kommer hjem, siger han med en let latter i stemmen. Foto: Niels Åge Skovbo.

- Alt er bare større i USA. Det var en af Marius’ forventninger, da HK Statbladet talte med ham forud for hans 2 uger lange skoleophold i Texas.

LÆS OGSÅ: HK’er vil udvide sin horisont i Texas

Hjemme i sneklædte Århus på den anden side af opholdet i den amerikanske sydstat, er svaret stadig det samme, da han skal udpege dét, der gjorde størst indtryk undervejs.

- Størrelsen. Bare dét at gå fra den ene ende af en gade til en anden, det var en opgave i sig selv. En tur, der ville tage 5 minutter i bil, tog 45 minutter at gå. I de store, 4-benede vejkryds, vi har herhjemme med 4 fodgængerfelter, der har de oftest kun 3 i USA. Så det blev til nogle store omveje.

- Byen er ikke bygget til gående, og der løber tresporede motorveje gennem midtbyen, fortæller Marius, der til daglig er voksenelev ved AU Økonomi på Aarhus Universitet.

For Marius var turen langt mere end lange gåture og amerikanske shoppingcentre, som han selv betegner som Bilka’er på steroider. Det var også en dannelsesrejse med et fagligt formål. Fra 8-15 i hverdagene stod den på undervisning på Austin Community College sammen med 20 af hans medstuderende fra Danmark.

- Jeg har fået utroligt meget fagligt med mig hjem i rygsækken. Alene i faget English Business Writing, lærte jeg nogle vigtige redskaber, som kommer mig til gode, fordi jeg oftest kommunikerer med universitetets udenlandske leverandører, fortæller han.

Find komma og høflighedsfraser frem

Netop den skriftlige kommunikation på engelsk, og de gode måder at gøre det på, var essensen i faget English Business Writing. Selvom engelske ord og udtryk mere end nogensinde før optræder i det danske dagligdagssprog og kan virke så ligetil, så er det vigtigt at kunne slå tonen an, finde høflighedsfraserne frem og sætte kommaet det rigtige sted, når man skriver mails på engelsk, erfarede Marius.

- Bare forskellen på, hvordan man tiltaler hinanden, og hvor man sætter kommaet, lærte jeg vigtigheden af. Når vi herhjemme starter en mail med ’hej’ eller ’kære’, så sætter vi ikke komma bagefter, men det gør de på engelsk. Det skal man huske, og det er helt klart noget, jeg vil gøre, når jeg fremover skal skrive til vores leverandører i udlandet.

Heller ikke indledningen på en mail til en engelsktalende modtager i den anden ende skal man tage for givet:

- Hvor man i professionelt regi herhjemme oftest går lige på og starter mailen kort og kontant, er det kutymen derovre, at man lægger ud med at være høflig og spørger til og udtrykker, at man håber, de er ved godt helbred eller lignende. Det er nogle små ting, men det får dig til at lyde mere professionel i deres øjne, fortæller Marius.

Spændende at lære om kulturforståelse

Udover English Business Writing stiftede Marius også bekendtskab med Lean, kulturforståelse og præsentationsteknik. Adspurgt til, hvilket et af fagene, der gjorde størst indtryk, trækker Marius på smilebåndet og slår en latter op, inden han svarer.

- Uha, den er svær. Alt har gjort indtryk, men det som jeg bed mest mærke i, var kulturforståelse som derovre hed Cross Cultural Communications, fortæller han efter en lille tænkepause.

Er du elev, og vil du have et ophold i udlandet? Så kan du søge HK's Uddannelsesfond om støtte.

- Jeg troede først, at faget handlede om kulturforskelle lande imellem, men i virkeligheden handlede det mere om, hvilke roller man påtager sig som person, og hvordan vi som mennesker med forskellige personligheder optræder i forskellige sammenhænge. Det var super spændende, siger han og uddyber:

- Det handlede om, hvor store forskelle der kan være på mennesker, selvom der kun er en lille forskel i den baggrund, man kommer fra, eller hvordan din væremåde ændrer sig alt efter situationen. I det ene lokale kan jeg sidde og joke med kollegerne, men går jeg 3 meter væk hen i et andet rum, så ændrer ens væremåde og kropssprog sig fuldstændig, fordi præmissen skifter.

41-årige Marius Falck har udstået sin elevtid på Aarhus Universitet til sommer, og dermed er han også færdig med kontoruddannelsen med speciale i offentlig administration. Fremover drømmer han om en administrativ karriere i politiet, men Aarhus Universitet og kollegerne er han også blevet glad for.

Blå bog

Marius Lønnestad Falck 41 år gammel, voksenelev i AU Økonomi på Aarhus Universitet
Oprindeligt fra Norge, tidligere bartender gennem 20 år
2021-22 EUX-grundforløbet
2022-24 Kontoruddannelsen med speciale i offentlig administration, Aarhus Business College
2022-24 Voksenelev, AU Økonomi