Lene Hvorup er en af de mange laboranter, der har fundet nyt job efter masseafskedigelsen på LEO Pharma. Nu er hun hos Lægemiddelstyrelsen i det bedste job, hun nogensinde har haft. Foto: Mark Knudsen.

Torsdag den 12. januar 2023 var en mørk dag på medicinalvirksomheden LEO Pharma. Forskning skulle fremover laves eksternt, derfor blev der sagt farvel til 300 medarbejdere i en stor fyringsrunde. Heraf naturligt nok mange laboranter – og dermed også mange medlemmer af HK.

 

Da vi i november ringede til laborant-tillidsrepræsentant Michael René Andersen på LEO Pharma, var der dog glædeligt nyt.

 

- Så vidt jeg ved, har de stort set alle sammen fundet nyt job, fortalte han.


Lønforsikring gav ro på

- Jeg havde været derude i tæt på 22 år, så jeg havde både en lang opsigelse og min lønforsikring gennem HK. Jeg vidste også, at der var lav arbejdsløshed blandt laboranter. Så jeg prøvede at tage det meget stille og roligt, fortæller Ninette Hansen over telefonen.

I dag har hun fået nyt job hos Zealand Pharma.

- En kollega, der før havde oplevet at blive fyret fra Novo Nordisk, fortalte mig, at hendes største fejl havde været at starte for tidligt i job, fordi der kommer en slags granat-chok efter en fyring. Hun rådede mig til at give mig tid og tage mig den luksus at komme ordentligt over det, så det gjorde jeg. Men jeg kunne da ikke helt undgå at bekymre mig – risikerede jeg i mellemtiden at gå glip af det helt rigtige job?

Ninette fortæller, at hun var i gang med at bygge sit CV, da en tidligere kollega, som nu arbejder hos Zealand, ringede til hende.

- Han fortalte, at de havde slået en stilling op, som stort set passede med mine kompetencer. Og den fik jeg så. Det virker som om, der er rift om laboranter. Jeg tror faktisk ikke, at der er nogen af de opsagte laboranter og akademikere, jeg kender, som i dag står uden job.

Specifikke kompetencer

Hana Ala Wehbe, som havde været cirka 20 år på LEO Pharma, har en lidt tungere oplevelse af lediggangen.

- Jeg kunne slet ikke forestille mig ikke at have mit job, så det var en meget ubehagelig oplevelse og en stor udfordring at skulle finde nyt job efter så mange år samme sted, husker hun.

Ligesom flere af de andre medvirkende i denne artikel roser Hana organisationen AS3’s outplacementforløb, som alle de opsagte fik tilbudt.

- I dag er ansøgninger, CV’er og forberedelse til jobsamtaler helt anderledes end dengang, jeg søgte sidst. Da jeg for over 20 år siden blev ansat på LEO, skulle jeg bare svare på et par spørgsmål og sige, hvornår jeg kunne starte. Nu skal man fortælle om personlige succeshistorier og alt muligt, siger hun.

- Jeg fik afslag flere steder, fordi jeg ikke havde de specifikke kompetencer, der blev efterspurgt. Derfor tog jeg også kurser i blandt andet GMP, som jeg vidste, de blandt andet gerne vil have på Novo Nordisk. Der er jeg også endt med at få arbejde inden for organisk isotopkemi. Nu er vi tre på samme kontor, som alle blev opsagt på Leo Pharma.

Daglige henvendelser

Lene Hvorup vidste til gengæld, at hun ikke ville arbejde på Novo Nordisk eller en anden af ”de store”. Hun ville noget helt andet, og AS3-forløbet bekræftede hende kun i det. I dag sidder hun i Lægemiddelstyrelsen, hvor hun tester radioaktive lægemidler.

- Jeg ville først og fremmest tilbage til cancerområdet. Og så ville jeg gerne have mere fleksibilitet i mit arbejde på bekostning af lønnen. I dag kan jeg arbejde hjemmefra nogle af dagene, og jeg arbejder en halv time mindre om dagen, fortæller hun.

- Da jeg blev fyret og var over 50 år, tænkte jeg, ”hold da op, hvad skal der blive af mig”. Der gik alle mulige ting gennem hovedet på mig. Men det her er det eneste job, jeg søgte, og det er det bedste job, jeg nogensinde har haft. Jeg kan virkelig gå i dybden og nørde med tingene. Jeg er rigtig glad for det.

Selv om hun ikke søgte andet, nåede Lene Hvorup at mærke, at hendes arbejdskraft var eftertragtet.

- Fra det øjeblik hvor jeg skrev på LinkedIn, at jeg var ledig, fik jeg nye henvendelser hver dag. Det er ret vildt, hvor meget mangel der er på laboranter, siger hun.

Ikke så farligt

Shazade Nazish Mahmood, som er uddannet laborant fra LEO Pharma og havde arbejdet der i 17 år fortæller, at hun blev ”mega ked af det” over opsigelsen, og at den ”kom som et chok”. Men da chokket fortog sig, valgte hun ligesom flere andre at hvile i sin lange opsigelsesperiode og tage den med ro.

- Jeg havde økonomien og muligheden for at gå hjemme nogle måneder. Jeg holdt øje med jobmarkedet for at se, om det helt rette job dukkede op, men jeg nåede faktisk aldrig at søge noget, før en kollega på Gubra opfordrede mig til at søge en stilling der. Jeg fik den ikke i første omgang, søgte et par stykker mere og skulle egentlig til en samtale på Novo Nordisk, men fik så tilbudt den alligevel. Og nu arbejder jeg på Gubra, fortæller Shazade.

- Var jeg ikke blevet opsagt, havde jeg nok stadig været på LEO. Nu har jeg lært, at det ikke er så farligt for mig at miste mit job. Jeg er glad for at være, hvor jeg er nu.

Klar til næste gang

Den sidste vi ringer til er Lotte Gurzulidis. Også hun havde været på LEO Pharma hele sit arbejdsliv, og 58 år gammel følte hun sig ikke videre optimistisk, da hun blev opsagt og skulle ud at finde nyt job.

- Jeg havde aldrig arbejdet andre steder, skrevet et CV eller været på LinkedIn. Jeg tænkte ”åh nej, jeg får aldrig et job igen”, fortæller hun.

Med trygheden fra sine 10 måneders opsigelse valgte hun dog at tage den med ro.

- Jeg tænkte, at den chance kommer nok ikke igen. Jeg trækker stikket lidt, før jeg aktivt begynder at søge. Så jeg begyndte først at søge efter et par måneder. Der var rimelig mange stillinger, og de var jo ikke alle sammen målrettet mig, men jeg kunne se, der var masser af jobs. De første to jeg søgte hørte jeg aldrig fra, de næste to kom jeg til samtale på, og nummer to af dem fik jeg, fortæller hun.

Jobbet er i et mindre biotekfirma ved navn ADCendo, hvor Lotte præcis som ønsket arbejder med cancerforskning.

- Jobbet er fantastisk og kollegaerne ligeså, så det var i virkeligheden ikke så slemt at slippe det gamle. På en måde er jeg måske endda mere glad nu, end jeg var på LEO. Der er en anden frihed og en mere løs tilgang til flere ting her, fordi vi er et mindre firma, siger hun.

- Nu er jeg også bedre rustet til næste gang. For der kommer formentlig en næste gang. Specielt inden for biotek, hvor jeg er nu. Der er der mange virksomheder, der popper op og lukker igen.