Reallønnen er faldet

Stigende forbrugerpriser får indflydelse på HK Handels medlemmers realløn. Illustration: Tone Thoresen.

Hvad tjener andre, der arbejder i samme branche og med samme opgaver som dig selv? Det kan du finde svaret på i den nyeste lønstatistik, der viser gennemsnitslønnen for HK Handels medlemmer inden for kontor, lager og butiksområdet.

Det seneste år har de fleste af HK Handels medlemmer kunne se deres løn stige. Helt nøjagtigt er den steget med hele 2,9 procent, og det betyder, at gennemsnitslønnen for alle HK Handels medlemmer nu ligger på 28.679 kroner. 

Selvom gennemsnitslønnen har taget et hop, så har den alligevel ikke fulgt med forbrugerpriserne, der det seneste år er blevet sendt på vild himmelflugt. Den såkaldte realløn er derfor faldet med 0,1 procent.

Men det gør det bestemt ikke mindre interessant at dykke ned i lønstatistikkens tal. Med den kan du nemlig tjekke om, du får den rigtige løn ved sammenligning med andre i samme fag. Og så kan du også se om, det snart er på tide at forhandle ny løn med chefen.

Læs også, hvad du skal gøre før en lønsamtale

Det er den gruppe, der tjener suverænt mindst, så det er glædeligt at se, at de også får en stor bid af den samlede lønstigning
- Stephan Agger, Faglig chef i HK Handel

-Selvom det aldrig er positivt, at reallønnen falder, så viser det, hvor vigtigt det er, at man forhandler sin løn løbende. Og for at få de bedste resultater er det afgørende, at du forbereder dig op til samtalen, så du har styr på de gode argumenter, siger Stephan Agger, der er faglig chef i HK Handel.

Denne gruppe tjener mest

Den højestlønnede gruppe blandt HK Handels medlemmer er de 50-54-årige. De tjener i gennemsnit 30.512 kroner.

Blandt de lavestlønnede finder man de 20-24-årige med en gennemsnitsløn på 23.372 kroner. Til gengæld er det den gruppe, der har oplevet den største stigning med 5,3 procent.

Ifølge Stephan Agger er det positivt, at netop denne gruppe har oplevet så markant en stigning.

- Det er den gruppe, der tjener suverænt mindst, så det er glædeligt at se, at de også får en stor bid af den samlede lønstigning, siger han.

Løngabet bliver mindre

Løngabet mellem mænd og kvinder ser til gengæld ud til at svinde mere og mere ind. Der er stadig en mærkbar lønforskel mellem kønnene på 1538 kroner, men det er skrumpet med 220 kroner siden 2020. 

Løngabet mellem kønnene eksisterer dog stadig på trods af, at det siden 1976 har været ulovligt at gøre lønmæssig forskel på mænd og kvinder, der udfører det samme stykke arbejde eller arbejde af samme værdi.

- Det er ikke altid nemt at vide, om der bliver lønmæssigt forskelsbehandlet mellem dig og dine kolleger, fordi mange ikke taler åbent om løn. Det er dog vigtigt, at man på arbejdspladsen prøver at åbne op for den snak, idet det kan være med til at skabe gennemskuelighed og løfte både dig og dine kolleger ved en lønforhandling, siger Stephan Agger.

Læs hele lønstatistikken her.

Få hjælp til lønforhandlingen

Som medlem af HK Handel kan du gratis tage vores onlinekursus i individuel lønforhandling og blive bedre til at forhandle din løn.