HK/Privat Midt har følgende principper for det faglige arbejde:
Overenskomster
På store dele af HK/Privat Midts faglige område har vi stadig store problemer med 50%-reglen, som forhindrer mange af vore medlemmer i at få de overenskomstmæssige goder, selv om virksomheden er medlem af en arbejdsgiverforening, og på trods af, at arbejdsgiveren på andre fagområder er dækket af en eller flere overenskomster.
Tillidsvalgte
At være tillidsvalgt medfører et stort ansvar. Både tillidsrepræsentanter og sikkerhedsrepræsentanter skal gennemskue besværligt aftalestof og ofte meget tungt lovstof. Samtidig er de fleste tillidsvalgte i dag naturlige sparringspartnere til ledelsen, hvilket stiller endnu større krav til deres kompetenceudvikling end tidligere.
Samtidig er kollegernes problemer blevet noget mere komplekse end tidligere, hvor det i dag i højere grad handler om at sikre et godt psykisk arbejdsmiljø, mens det tidligere var vigtigere at sikre en fortsat god lønudvikling. Vi ønsker at sikre vore tillidsvalgte den bedst mulige uddannelse, så de til stadighed kan leve op til de mange nye udfordringer verden giver dem.
Brancheklubber/branchesektioner
Medlemmerne vil i mange tilfælde forbinde deres medlemskab af HK med medlemskabet af deres brancheklub, hvorfor det er vigtigt, at brancheklubber/branchesektionerne får det fornødne råderum til at udvikle sig såvel fagligt som socialt.
Vi har en forventning om, at brancheklubber/branchesektionerne agerer fagpolitisk og tager stilling til overenskomster, arbejdsmarkedslove og ikke mindst den stigende globalisering i verdenssamfundet.
Arbejdsmiljø
Den borgerlige regering har på kort tid ødelagt mange forbedringer af Arbejdsmiljøloven. Man skal nu være over 10 ansatte på en virksomhed for at kunne vælge en sikkerhedsrepræsentant, og i øjeblikket er man ved at gennemføre en screening af alle virksomheder, hvor mange sandsynligvis vælger at udmelde sig af BST-centrene rundt omkring i landet.
Det er uacceptabelt, at der skal ske forringelser på arbejdsmiljøområdet. Alle tendenser viser, at der er behov for, at vi alle skal være længere på arbejdsmarkedet end tidligere, og så hænger tingene ikke sammen, når antallet af sygedage i Danmark er voksende, og stadig alt for mange bliver udsat for en arbejdsskade.
Lønarbejde
Lønforhandlingerne har i mange år været et decentralt anliggende. I mange virksomheder hersker der løndiktat, og lønforhandling er et ikke eksisterende begreb. Vore medlemmer er ofte overladt til sig selv, og vore overenskomster rummer ikke de fornødne redskaber til at gribe ind, hvis en lønforhandling ikke forløber til vore medlemmers tilfredshed.
Lønparagrafferne skal strammes op, så enkeltsager kan bringes til faglig voldgift. Der skal ikke blot være tale om en lønvurdering, men foregå en egentlig vurdering og gerne en regulering, når vore medlemmer går til forhandlingsbordet.
Ungdomsområdet
HK/Privat Midt har mange af de unge medlemmer i HK Midt. Det skyldes først og fremmest, at de fleste handelsskoleelever, elever på de tekniske skoler og Universitetet er placeret i vores sektor. Vi har derfor en stor forpligtigelse til at fremstå som en moderne fagforening, der taler de unges sprog, og som forstår at sætte ind der, hvor de unge har brug for en organisation.
Velfærd er for mange unge en selvfølge, og de tænker ikke på Socialdemokratiet og Thorvald Stauning som fædrene til den velfærd, vi har i dag. På samme måde er de i overenskomsterne opnåede goder også en selvfølge for dem i dag.
Beskæftigelsen
Den teknologiske udvikling, konkurser og flytning af danske arbejdspladser til udlandet nødvendiggør, at der skal ske en løbende kompetenceudvikling af vore medlemmer, så de hele tiden kan bestride det job, de besidder i dag, eller kan sluses over i et nyt job, hvis de mister deres nuværende beskæftigelse.
Statistisk set vil vi i løbet af nogle år mangle arbejdskraft. Virksomhederne har svært ved at forholde sig seriøst til problemet. I stedet for at fastholde de ældre medarbejdere (Læs: Det grå guld), uddanne flere elever og sørge for en ordentlig integration af vore borgere med anden etnisk baggrund end dansk, forsøger man sig med rationaliseringer, outsourcing af arbejdsopgaver eller ved at ansætte såkaldte udenlandske ”eksperter”.
HK skal levere en god service til medlemmerne
Medlemstilfredsheden er meget afhængig af den service, medlemmerne modtager, når de henvender sig personligt eller pr. telefon til HK. HK er medlemmernes organisation og de har derfor krav på hjælp, støtte, rådgivning, og hurtig og effektiv sagsbehandling, når de henvender sig til HK.
>> Læs referatet fra seneste generalforsamling - marts 2022 (pdf)
>> Læs sektorvedtægterne for HK Privat Midt (pdf)