Du kan i øjeblikket ikke logge ind med NemID på Mit HK , det skyldes en fejl hos NemID.
Du kan logge ind med brugernavn/adgangskode, hvis du tidligere har oprette en, eller du kan anvende MitID
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Fleksible løsninger og faste aftaler
Coronatidens erfaringer med at mikse distancearbejde, virtuelle mødeformer og fysisk fremmøde har gjort det tydeligt for både ledere og medarbejdere, at behovet for at trives og lykkes i det daglige arbejdsliv er forskelligt for os.
Mange medarbejdere oplever, at trivslen højnes, og at de føler sig set og hørt i deres ønske om en bedre work-life-balance.
Samtidig byder det hybride arbejdsliv på dilemmaer for ledere, for hvordan leder man medarbejdere, som ikke (og måske aldrig?) er til stede samtidig på arbejdspladsen? Hvordan sikrer man faglig og social sammenhængskraft og vidensdeling i afdelingen/organisationen? Hvordan onboarder vi nye medarbejdere, hvis kollegaerne ikke er til stede? Hvordan sikrer man en oplevelse af retfærdighed blandt medarbejderne, når nogle ’må’ arbejde hjemme mere end andre?
Det og mange andre spørgsmål og overvejelser kan du have gjort dig som leder.
De foreløbige erfaringer fra tiden efter coronakrisen er, at der er stor forskel på, hvilke aftaler de enkelte arbejdspladser finder frem til. Og at måden, vi tilrettelægger arbejdet på nu, har forandret sig – så det er vi som ledere nødt til at tage alvorligt. Men også at vi har virkelig stor indflydelse på de aftaler og rammer, der fastlægges på vores arbejdspladser.
I Chefgruppen har vi lavet en undersøgelse, der viser tre overordnede dilemmaer, du som leder står i. Derfor har vi lavet denne publikation for dig, der kan give svar på nogle af dine spørgsmål og hjælpe dig, når du taler med medarbejdere og lederkolleger om det hybride arbejdsliv.
- Kontakt og føling med medarbejdere, der sidder hjemme på skift.
- Faglig udvikling, og hvordan man finder nye løsninger, når afdelingen ikke længere er en samlet enhed.
- Løsninger i praksis.
- Ledercoachens gode råd.
En forskningsbaseret undersøgelse om lederes håndtering af medarbejderes psykosociale arbejdsmiljø ved hybride arbejdsformer. Hovedformålet er at indkredse ledelsesdilemmaer og paradokser. Tilgangen understøtter, at der er noget på spil for medarbejderne og lederne, hvor der ikke er nogen umiddelbar rigtig eller forkert løsning. Det er her, lederne bliver særligt udfordrede, da di står overfor tvivl og usikre valg.
Vi har konsulenter med særlig erfaring i ledelse og karriere.
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID