Hvad er social kapital?
Social kapital handler om alt det, en organisation kan udrette med stærke samarbejdsrelationer. Grundtanken i social kapital er, at man ved at opbygge og udnytte stærke relationer i virksomheden på én gang kan gavne kvalitet og effektivitet samt trivsel og godt arbejdsmiljø.
Kapital handler om værdien af en virksomheds ressourcer. Man opgør f.eks. den økonomiske kapital, den fysiske kapital i form af ejendomme, produktionsapparat mv. og den humankapital, der blandt andet ligger i medarbejdernes kompetencer. Også immaterielle værdier som rettigheder eller omdømme er en del af arbejdspladsens samlede værdi.
Kilde:
arbejdsmiljoweb.dk
Social kapital skaber værdi
Den sociale kapital er den usynlige værdi i stærke indre samarbejdsrelationer. Den sociale kapital omregnes sjældent til økonomisk værdi. Men der er en klar forbindelse mellem et højt niveau af social kapital og blandt andet:
- Højere kvalitet og produktivitet.
- Mere innovation og videndeling.
- Bedre resultater i forhold til kerneopgaven.
- Øget trivsel og tilfredshed med jobbet.
Tillid, retfærdighed og samarbejde
Arbejdspladsens sociale kapital bygger på 3 faktorer – også kaldet ’de 3 diamanter’:
- Tillid – et godt samarbejde og samspil bygger på tillid.
- Retfærdighed – følelsen af at blive retfærdigt behandlet er vigtig for viljen til at samarbejde med både kolleger og ledelse.
- Samarbejde – medarbejdere og ledere samarbejder om at nå et fælles mål.
Den fælles kerneopgave
Omdrejningspunktet for social kapital på en arbejdsplads er altid den kerneopgave, organisationen er sat i verden for at løse. Det handler med andre ord ikke om at styrke tillid, retfærdighed og samarbejdsevne helt generelt, men meget konkret i forhold til de daglige opgaver og den forskel, man gerne vil gøre.
Høj social kapital gør medarbejderne i stand til at løse kerneopgaven i fællesskab.
Kerneopgaven skal ikke forveksles med kerneydelsen, som er organisationens hovedaktivitet. Kerneopgaven giver fælles retning og handler om den værdi, man giver borgerne eller kunderne. Her er social kapital vigtig, fordi moderne organisationer ofte består af forskellige faggrupper, der skal arbejde koordineret sammen om at løse en kompleks kerneopgave. Det er afgørende for arbejdet med social kapital, at alle forstår, hvordan de selv og andre faggrupper samarbejder om den fælles kerneopgave. At faggrupperne f.eks. kender og respekterer hinandens arbejde, og at de kommunikerer godt, hyppigt og konstruktivt om de opgaver, de skal løse sammen.
Tjekliste: Er jeres kerneopgave klar?
Er kerneopgaven i ental? Hvis kerneopgaven skal give retning i organisationen, skal I kun have én kerneopgave. Flere kerneopgaver betyder, at kursen er sat i flere retninger på samme tid.
Har I husket borgerne/kunderne? Forståelsen af kerneopgaven skal altid omfatte de borgere eller kunder, som det handler om at gøre en forskel for.
Har I plads til flere fagligheder? At levere kerneopgaven kræver næsten altid mere end én faglighed. Når målet er at skabe fælles retning for hele organisationen, kan én faglighed ikke have monopol på at definere kerneopgaven.
Tre typer relationer
Man skelner ofte mellem tre typer af samarbejdsrelationer og dermed også tre slags social kapital:
• Samlende – internt i den enkelte afdeling eller faggruppe.
• Brobyggende – på tværs af afdelinger eller faggrupper.
• Forbindende – mellem organisationens forskellige niveauer – f.eks. medarbejdere, afdelingsledere og topchefer.
Hvis I vil arbejde med den sociale kapital i jeres organisation, er det vigtig at skelne mellem de tre typer samarbejdsrelationer. Det, der styrker relationerne inden for den enkelte afdeling, er fx noget andet, end hvad der styrker relationerne mellem medarbejdere og ledelse. En afdeling kan have høj social kapital inden for afdelingen, men lav social kapital i relationen til andre afdelinger eller ledelsen.
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har udviklet en ny målemetode, som skelner mellem de tre typer samarbejdsrelationer.
- Læs mere om NFA’s målemetode (Linket er udløbet pr 16/11 2020)
- Læs mere om de tre samarbejdsrelationer i guiden ’Social kapital – værdien af samarbejdsrelationer’ (Linket er udløbet pr 28/1 2021)
Guiden bygger på den nyeste danske forskning om de tre slags samarbejdsrelationer, og I finder viden, værktøjer og øvelser til at arbejde med hver relation.
Hvorfor arbejde med social kapital?
Både private og offentlige virksomheder skal øge produktiviteten og kvaliteten og samtidig sørge for god trivsel hos medarbejderne. Social kapital er interessant, fordi man trives bedre på en arbejdsplads, hvor der er høj grad af tillid, retfærdighed og indflydelse på opgaverne. Hvor faggrupper samarbejder på tværs, og hvor ledelse og kolleger anerkender hinandens bidrag og fagligheder. En høj social kapital medfører også høj produktivitet og kvalitet. Med social kapital sætter man fokus på kerneopgaven, og hvad der skal til for at løse den.
Arbejdet med social kapital giver et vigtigt nyt perspektiv til arbejdsmiljøarbejdet. Traditionelt har mange knyttet psykisk arbejdsmiljø tæt til egenskaberne ved selve jobbet; man har talt om f.eks. kontoransattes, læreres eller sosu-assistenters arbejdsmiljø.
Med social kapital får man også blik for alt det på den enkelte arbejdsplads, der fremmer eller hæmmer et godt arbejdsmiljø. Arbejdsmiljøet i to bankfilialer eller to offentlige institutioner kan være vidt forskelligt – selv om virksomhederne løser præcis de samme opgaver og har de samme faggrupper ansat.
Kilde: arbejdsmiljoweb.dk og HK’s pjece: Sæt social kapital på dagsordenen – og skab godt samarbejde.