I år skal vi afholde en noget anderledes 1. maj. Coronavirus har bevirket, at tingene lige nu ikke er, som de plejer. Bl.a. har vi i Danmark, som alle jo er bekendt med, forsamlingsforbud, hvor vi højest må være 10 personer samlet på et sted. Derfor må og skal tingene se lidt anderledes ud i år.
1. maj er en historisk dag i fagbevægelsen. Det er dagen, hvor vi markerer den internationale kampdag for alle arbejdere. Den første kampdag blev afholdt i Danmark den 1. maj 1890 i Fælledparken i København, da det var forbudt at demonstrere i gaderne. Senere har markeringerne bredt sig, og den 1. maj markeres som en festdag overalt i landet, hvor politikere af alle politiske overbevisninger kan tale.
I 1890’erne var målet at kæmpe for ligeløn og en 8 timers arbejdsdag. Meget har ændret sig i Danmark siden dengang. Som eksempler kan nævnes den ottetimers arbejdsdag, der blev indført i 1919. I 1938 kom den første lov om lønnet ferie.
1. maj er kun aflyst én gang
Selvom vi ser tilbage på den 130-årige historie, er 1. maj kun aflyst én gang. Det skete i foråret 1940, året da Danmark blev besat af Tyskland. Dengang blev dagen kun markeret i radioen med en tale af den daværende LO-formand, og man undlod at spille Internationale.
De efterfølgende år, i krigsårene, blev 1. maj-møderne genoptaget, men som mindre arrangementer og heraf en del indendørs. 1. maj-møderne blev først genoptaget som de store traditionelle 1. maj arrangementer i 1946.
I år fejres 1. maj via live-streaming
I år vil fejringen ske på en noget anderledes måde jf. forsamlingsforbuddet. Derfor har FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation), valgt at invitere hele Danmark til live-streaming af 1. maj med taler, sang og musik. Det sker fredag mellem kl. 10.00 og 11.00.
Programmet ser således ud:
Talere: FH-formand Lizette Risgaard, hilsen fra SF og Ø. (der forventes yderligere talere).
Musik: Pernille Rosendahl, Peter Sommer, Allan Olsen, Katinka, Magtens Korridorer, Bjørn Fjæstad og Clemens Knejterne.
Og så skal vi selvfølgelig alle deltage i den nye populære danske disciplin: Fællessang sammen - hver for sig.
Vær opmærksom på, at du skal tilmelde dig live-streamingen af 1. maj. Det kan du gøre ved at gå ind på Fagbevægelsens Hovedorganisations hjemmeside https://fho.dk/ og tilmelde dig 1. MAJ LIVE på Facebook.
Jeg ønsker jer alle en god 1. maj – sammen – hver for sig.