Covid-19 har fyldt rigtig meget i 2020 – alt for meget, men det kan ikke være anderledes. Ord som samfundssind, mørketal, smittetryk og coronatrist er blevet dagligdags begreber for os.
Det har betydet store forandringer for mange af os på de statslige arbejdspladser. I foråret blev alle ansatte sendt på hjemmearbejde og mærkede, hvad det ville sige. I foråret var optimismen stor og de fleste var fyldt af gå-på-mod og en tanke om, at det var for en periode, og at vi skulle stå sammen om at komme igennem den.
Senere i år har det vist sig, at den anden bølge, som der var spået om, er en realitet. Vi befinder os i anden bølge nu, og en del af de statslige medlemmer arbejder hjemmefra i et vist omfang.
For nogen er det ingen sag, og de stortrives, men for andre er det ikke sjovt. Som mennesker reagerer vi forskelligt, når vores hverdag forandres, og nogle bliver utrygge og kommer i decideret mistrivsel, når de ikke har den daglige kontakt til kollegaerne.
Når krisen rammer
Når krisen rammer, som Covid-19 har gjort, er det vigtigt, at vi rykker tættere sammen og har et øje på hinanden. Det er ikke altid sjovt at være den, der skal fortælle, at man ikke synes, det er sjovt at være i situationen og har svært ved at håndtere den. Årsagerne kan være mange, heriblandt angst, tristhed ensomhed eller noget helt fjerde. Og lad mig understrege, at der findes ingen forkerte følelser her.
Der er vigtigt, at I tænker på hinanden, og det er rigtig godt, hvis I sammen arrangerer små seancer med aktiviteter sammen.
Hvad tager vi med på vores videre færd
Covid-19 har også åbnet vores øjne for, at der er ting, der kan være anderledes. Som medarbejdere i staten har I taget fra fra første dag – I har virkeligt bidt til bolle. Det har medført, at det har vist sig, at der er mange opgaver, der sagtens kan løses hjemmefra. Jeg ved positivt, at der nu køres forsøg med hjemmearbejdspladser en eller flere dage om ugen. Her vil jeg henvise til, at det er vigtigt, at I er opmærksomme på, at Arbejdsmiljøloven overholdes. Er I i tvivl, er I altid velkomne til at kontakte jeres faglige konsulent i HK.
Julekonkurrence
Vi har netop afsluttet vores en lille julekonkurrence, hvor vi har sat fokus på demokratiet i HK og nogle af de ekstra goder, man kan opnå ved et medlemskab af HK. Jeg kan allerede nu afsløre, at der har været rigtig mange, der har haft lyst til at deltage i konkurrencen – dejligt.
Ideen om konkurrencen opstod netop for at sætte et anderledes fokus på fællesskabet og et ønske om at lave noget hyggeligt sammen. Det håber jeg, at I er blevet inspireret af på de enkelte arbejdspladser. Jeg ved, at medlemmerne flere steder har hjulpet hinanden med at finde de rigtige svar.
2021 står for døren
Vi ser ind i et travlt år. Vi skal have afholdt HK Stats kongres, som finder sted fra den 9. – 10. juni. Kunne du tænke dig at blive valgt som delegeret til kongressen, skal du møde op på generalforsamlingen i HK Stat Sydjylland.
Sæt allerede nu kryds i kalenderen den 9. marts 2021 hvor vi skal holde generalforsamling i HK Stat Sydjylland. Vi sætter fokus på digitalisering og forandring. Du kan læse mere om generalforsamlingen på HKsyd.dk under arrangementer for dig. Vi glæder os til at se rigtig mange af jer til generalforsamlingen.
I 2021 er det igen tid til, at der skal forhandles overenskomst på det statslige område. Denne gang med vores forbundssektorformand Rita Bundgaard som forhandler. Nogle af højdespringerne til ønskerne fra medlemmerne var mere i løn, en fritvalgsordning og afskaffelse af minipensionen.
Det bliver spændende at se, hvordan forhandlingerne lander og hvor høj en stemmeprocent, vi kan få denne gang.
Med disse ord vil jeg slutte af med at ønske jer alle en rigtig glædelig jul og et godt og lykkebringende nytår, også selvom det nok bliver under devisen - sammen hver for sig.