Efter mange års besparelser på de kommunale budgetter på Fyn og i Fredericia, er sagen desværre den, at der mangler HK’ere i nærmest samtlige kommuner på Fyn til at varetage denne massive ekstra opgave. For borgerservice er i forvejen presset af en anden stor opgave: Implementeringen af MitID
- Karina Skovgaard Jørgensen, formand HK Kommunal Midt

 

Der er bare en administrativ og praktisk hage, når vi lokalt skal omsætte særloven i praksis: Allerførst skal flygtningene registreres og have opholdstilladelse. Det foregår hos Udlændingestyrelsen nogle få steder i landet. Først derefter kan de, via jobcentrene, komme ud i arbejde. Efter mange års besparelser på de kommunale budgetter på Fyn og i Fredericia, er sagen desværre den, at der mangler HK’ere i nærmest samtlige kommuner på Fyn til at varetage denne massive ekstra opgave. For borgerservice er i forvejen presset af en anden stor opgave: Implementeringen af MitID, der kører på højtryk, og hvor de fynske kommuner spiller en helt central rolle, fordi de skal hjælpe borgerne med overgangen fra Nem- til MitID. Hos HK Kommunal Midt får vi meldinger fra mange medlemmer om, at opgaven er enorm og arbejdspresset kæmpestort.

 

Resultatet var til at forudse: Stress for medarbejderne og lange ventetider for både fynboer, Fredericia-borgere og ukrainske flygtninge. Det er ikke fair over for nogen af parterne.

 

Jeg kan ikke sige det tydeligt nok: HK’erne opfinder ikke deres egne opgaver, men gør alt, hvad de kan, for at løse de tildelte opgaver ud fra gældende lovgivning, der bliver besluttet af Folketinget.
-Karina Skovgaard Jørgensen, formand HK Kommunal Midt

 

HK’erne bliver desuden nemt stødpuden i borgerservice-afdelingerne, hvor de står over for borgerne og skal få alle ender til at hænge sammen. Både i forhold til tidligere opgaver og nuværende borgere, nye store ekstraopgaver og kommende borgere.

 

Jeg kan ikke sige det tydeligt nok: HK’erne opfinder ikke deres egne opgaver, men gør alt, hvad de kan, for at løse de tildelte opgaver ud fra gældende lovgivning, der bliver besluttet af Folketinget. De skal til gengæld udmønte tingene lokalt på Fyn og i Fredericia-området.

 

Kære politikere i de fynske kommuner og i Fredericia: Få nu ansat nok HK-medarbejdere til at få løst opgaverne. Det er de uddannet til. Få nu trukket de administrative opgaver tilbage på de administrative hænder. 
- Karina Skovgaard Jørgensen, formand HK Kommunal Midt

 

Hvis de lange ventetider skal ned, så skal finansieringen tænkes igennem. For der er brug for alternative løsninger til ekstraordinære opgaver, som de kommunale budgetter ikke kan bære uden ekstra puljer fra staten. Ellers ender det med stress, sygemeldinger og borger-køer, så langt det digitale øje rækker.

Konstante kommunale besparelser har allerede givet ventetider på for eksempel pas eller byggetilladelser. Med MitID og akutte flygtningesager er der udsigt til yderligere ventetider og køer – og til et umenneskeligt pres på HK’erne, der skal lægge øre til forståeligt frustrerede borgere.

 

Kære politikere i de fynske kommuner og i Fredericia: Få nu ansat nok HK-medarbejdere til at få løst opgaverne. Det er de uddannet til. Få nu trukket de administrative opgaver tilbage på de administrative hænder. For eksempel fra primær- og sekundærplejen, så de faggrupper, der passer ældre og børn, har tiden til det. Få nu øjnene op for, at alle HK’erne gør deres bedste, men er underlagt et utal af lovgivninger, som gør systemet rigidt. Man arbejder samtidig ikke bedre med en sky af besparelser, effektiviseringer og utilfredse borgere omkring sig – tværtimod.

 

HK’erne er en del af løsningen. Også når et nyt, landsdækkende sikkerhedssystem som MitID skal implementeres ude hos borgerne, og når nye ukrainske medborgere kommer til den grønne ø i midten af Danmark. Det kræver dog ressourcer, flere kolleger og fair arbejdsforhold for HK’erne. De er der ikke lige nu.