For eksempel har Odense Kommune overenskomster med medarbejdernes fagforeninger, der blandt andet omfatter regler for deres arbejdstid. Det betyder, at medarbejderne er ansat på kontrakter, der ikke, som de er nu, passer med planerne. Samtidig kan byrådet ikke klappe en aftale af uden først at have været i kontakt med de overenskomstbærende fagforeninger med henblik på en forhandling.

 

Jeg håber samtidig, at hun spørger dem (kolleger i andre kommuner, red.) til, om tiltaget har haft den virkning, hun spår om – for eksempel i forhold til medarbejdertilfredshed, mindre sygefravær samt mindre belastning på klima og miljø. 
-Karina Skovgaard Jørgensen, formand HK Kommunal Midt.

 

Rådmanden er i øvrigt ikke first-mover på ideen, men er overhalet af de kommunale kolleger i Odsherred, Esbjerg, Solrød og – sidst, men ikke mindst – i Kerteminde Kommune. Jeg kan da kun anbefale rådmanden at tage kontakt til disse kolleger og lytte til deres erfaringer med, hvordan 4-dages arbejdsuge-aftalerne er kommet i stand. Jeg håber samtidig, at hun spørger dem til, om tiltaget har haft den virkning, hun spår om – for eksempel i forhold til medarbejdertilfredshed, mindre sygefravær samt mindre belastning på klima og miljø.

Som formand i HK Kommunal Midt stiller jeg mig gerne, på vegne af mine medlemmer, til rådighed for en drøftelse om emnet. Jeg vil dog ikke på forhånd give et bud på, hvilken vej HK vil gå, når det gælder en 4-dages arbejdsuge i Odense Kommune. Det afhænger især af en tæt dialog med vores medlemmer om, hvad de ønsker. De samme medlemmer er desuden medarbejdere hos Crawley, og hun burde måske have gjort sig den umage at tage en lignende dialog med dem? Inden hun viftede med en plan, der synes at mangle et solidt fundament af fornuft og andres erfaringer. For ønsker medarbejderne virkelig en 4-dages arbejdsuge?

 

Personligt er jeg klar med både viden, erfaringer og et bud på, hvilke konsekvenser vi allerede nu kan se, når fem arbejdsdage om ugen bliver til fire og 37 timer bliver til 30 (til fuld løn). 
Karina Skovgaard Jørgensen, formand HK Kommunal Midt.

 

Jeg kan kun anbefale, at byrådet viser lidt mere rettidig omhu ved at invitere HK og de øvrige implicerede, overenskomstbærende fagforeninger til en drøftelse om emnet. Personligt er jeg klar med både viden, erfaringer og et bud på, hvilke konsekvenser vi allerede nu kan se, når fem arbejdsdage om ugen bliver til fire og 37 timer bliver til 30 (til fuld løn).

 

Alt i alt synes jeg, det er en ommer, kære Susanne Crawley.
- Karina Skovgaard Jørgensen, formand HK Kommunal Midt.

 

Der hænger samtidig en stor, sort sky i det solskinsbillede, Crawley tegner af 4-dages planen. For hvad sker der for eksempel, når vi får resultatet af Odense Kommunes administrationsanalyse eller når der skal findes penge til en kommende Arne-pension? Har rådmanden så ikke taget munden for fuld og gjort regning uden vært? Kan hun så se sine egne medarbejdere i øjnene uden at se, hvor overbebyrdede de allerede er? Hvor mange opgaver de skal løse og hvor hurtigt, de skal løbe – konstant med nye omstruktureringer hængende over hovedet. Hertil en stigende frustration fra de borgere i Odense Kommune, som HK’erne dagligt står ansigt til ansigt med. De er i stigende grad frustreret over manglende ekspeditionstider.

Alt i alt synes jeg, det er en ommer, kære Susanne Crawley. Respekt for din nysgerrighed i forhold til at tænke nyt, men måske du skulle have ventet med at tænke højt, indtil vi havde talt sammen – og indtil du havde spurgt dine medarbejdere, hvordan de forholder sig til ideen om 4-dages arbejdsuge, ændrede kontrakter og nye arbejdstidsregler?