Som henholdsvis socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet og som afdelingsformand i HK Nordjylland ønsker vi os slet ingen EU-bestemt mindsteløn. Vi tror på, at den danske model er meget bedre. I Danmark fastlægger arbejdsmarkedets parter lønninger gennem forhandlinger i den berømte danske arbejdsmarkedsmodel. Og sådan ønsker vi, at det skal blive ved med at være.

Vi er nemlig overbeviste om, at en EU-mindsteløn vil skade rigtig mange danske lønmodtagere. Baggrunden er, at EU-lønningerne vil blive en ny laveste fællesnævner, som vil trække mange danskeres løn ned - samtidig med at mindstelønnen kan blive mange arbejdsgiveres undskyldning for at vende ryggen til overenskomsterne og dermed også de mange goder, som bestemmes heri. Det kan blive enden på den 6. ferieuge, løn under barsel og efteruddannelse for mange lønmodtagere.

Måske vil lønnen på sigt blive så lav, at mange lønmodtagere må arbejde ekstra og måske tage flere jobs for at kunne fastholde levestandarden. Denne udvikling har mange tyske lønmodtagere oplevet, da de fik en national lovbestemt mindsteløn.

Det er altid ærgerligt at få en ”gave”, som man ikke har ønsket sig. Men hvis gaven kan byttes til en anden, så kan det jo være fint nok. Men EU’s mindsteløn er imidlertid ikke omfattet af bytteregler for uønskede gaver.

Hvis danske lønmodtagere og virksomheder får en EU-mindsteløn i gave, så skal de vide, at den ikke kan byttes. Praksis er nemlig, at når først de mange EU-lande er blevet enige om en aftale på tværs af mangfoldige politiske og kulturelle grænser, så er det næsten umuligt at ændre loven.

Vores konklusion er derfor klar: EU’s mindsteløn står ikke på ønskelisten hos ret mange danskere. I Danmark vil vi fortsætte med den succesfulde danske model med forhandlinger og overenskomster. 

Derfor vil vi gerne opfordre alle gode kræfter i Danmark til at samles om at stoppe EU-mindstelønnen, inden den bliver til virkelighed. Kampen mod EU’s mindsteløn skal fortsættes – både i Europa-Parlamentet, i det danske Folketing og ude på arbejdspladserne.

 

Debatindlægget har været bragt i Nordjyske den 3. december 2021. 

 

Marianne Vind
 Kirsten Estrup Madsen

Marianne Vind

Medlem af Europa-Parlamentet (S) 

 Kirsten Estrup Madsen,

Afdelingsformand, HK Nordjylland