Det overrasker mig mere, at en socialdemokratisk regering lægger op til det selvmål, det er, hvis man lader de unge betale så stor del af kagen i forhold til at betale for arbejdsmarkedsreformen ”Danmark kan mere I”. 

 

Desuden er det kun 4 år siden, at dimittendsatsen senest blev markant forringet med 1.760 kr. om måneden. Dengang var nedskæringen ikke så overraskende for mig, fordi vi var under en blå regering. Det overrasker mig mere, at en socialdemokratisk regering lægger op til det selvmål, det er, hvis man lader de unge betale så stor del af kagen i forhold til at betale for arbejdsmarkedsreformen ”Danmark kan mere I”.

 

Det er nemlig en rigtig dårlig idé at skære i dimittendsatsen. For ifølge eksperter øger tiltaget nemlig ikke beskæftigelsen. Til gengæld forringes de unges levevilkår betydeligt, og hele flexicurity-modellen kan tabe pusten

 

Som sektorformand i HK Privat Midt kan jeg være bekymret for forringelsen. Det er nemlig en rigtig dårlig idé at skære i dimittendsatsen. For ifølge eksperter øger tiltaget nemlig ikke beskæftigelsen. Til gengæld forringes de unges levevilkår betydeligt, og hele flexicurity-modellen kan tabe pusten, da vi risikerer, at flere unge vælger a-kasserne fra. Det skulle ellers gerne være det økonomiske sikkerhedsnet, der sikrer tryghed i perioden, indtil den unge får et job. I stedet ender de i kontanthjælpssystemet, som er en rigtig dårlig start på arbejdslivet, og som kan gøre det svært for unge familier at etablere sig.

Økonomers beregninger viser, at de unge, som har modtaget SU eller elevløn i studietiden ender med et månedligt underskud med den nye dimittendsats. Udgifterne stiger nemlig markant, når man ikke længere er studerende. De kan ikke længere bo i studieboliger og på et i forvejen overophedet boligmarked bliver det næppe nemmere for dem at låne penge i bankerne med en markant beskåret dimittend-sats. Samtidig frafalder en lang række rabatter – eksempelvis på forsikringer, faglige kontingenter, sundhed og transport.

Det er en myte, at de unge hellere vil være på dagpenge end finde sig et job, når de er færdiguddannede.

 

Det er en myte, at de unge hellere vil være på dagpenge end finde sig et job, når de er færdiguddannede. Udfordringen er, at det kan være svært for dem at finde job inden for det fag, som de bliver uddannet til. Det kan tage noget tid at finde sin rette hylde.

Dimittend-sats-nedskæringen er altså et KÆMPE minus ved regeringens udspil, hvor jeg til gengæld er begejstret for, at man vil hæve dagpengene for lønmodtagere i de første 3 måneders ledighedsperiode. Mange ledige kommer i job igen inden for de første 3 måneders ledighed. Så det giver god mening at hæve satsen og give de ledige en anstændig økonomisk ledighedsperiode. Det skal bare ikke finansieres ved at skære dimittendsatsen så meget ned.

Marianne Glintborg

Sektorformand i HK Privat Midt