Jeanett Agerup Præst anede ikke, hun fik for lidt i fleksløntilskud fra kommunen. Kun ved et tilfælde fandt hun ud af, de skyldte hende 35.000 kr.
FOTO: CARSTEN SNEJBJERG
Jeanett fik beskeden i et telefonopkald fra kommunen. Og da hun havde lagt på og ville sige det videre til sin mand, måtte hun lige vende den i hovedet et par gange: Havde damen fra kommunen sagt 3.500 kr. – eller VAR det virkelig 35.000?
- Det var så vildt, at jeg kom helt i tvivl, siger hun.
- Men jo, hun sagde, at de havde regnet helt tilbage fra januar 2016, og de var kommet frem til, at de altså skyldte mig 35.100 kr. Som jeg selvfølgelig skulle svare skat af. Men alligevel. Jeg var jo ved at falde ned af sofaen, da jeg fik det at vide!
Opdaget på grund af ferietur
Og ja, den er god nok. Jeanett Agerup Præst har i løbet af de sidste to et halvt år fået 35.100 kr. for lidt i fleksløntilskud fra Vallensbæk Kommune. At det overhovedet blev opdaget var lidt af tilfælde.
Det begyndte med, at Jeanett i april tog en uges ferie i Italien med sin mand. Bagefter blev hun trukket i fleksydelse fra kommunen og nægtet den ledighedsydelse, man typisk kan få som supplement til arbejdsgiverens feriepenge. Hun endte med at bede sin fagforening se på sagen – en mulighed man altid har som HK’er. Og det var i den proces, at faglig medarbejder Mette Vallentin – som tidligere har hjulpet Jeanett i en anden sag – opdagede, der var noget galt.
- Jeg sendte Mette mine lønsedler fra kommunen, og på et tidspunkt bad hun mig også rekvirere kommunens bagvedliggende beregninger, så hun kunne se, hvordan de var nået frem til tingene. For der står ikke ret meget på de lønsedler, man får. Før sommer skrev Mette så til mig, at der var begået flere fejl. Både med ydelsen under min ferie og med kommunens beregninger af mit månedlige tilskud. Hun sendte mig en nøjagtig forklaring, jeg bare kunne kopiere og sende videre til kommunen – og det var så det, jeg gjorde.
Indviklet og uigennemskueligt
Jeannets mail til kommunen endte altså med at være 35.100 kr. værd. Og når hun har indvilget i at fortælle sin historie her i bladet, er det ikke kun, fordi hun blev snydt for pengene. Men allermest fordi hun slet ikke anede, der var noget galt.
- Det er måske meget godt, historien kommer ud, for der er jo flere fleksjobbere her i kommunen. Alt det, jeg ikke har fået i de to år, har jeg slet ikke selv været bevidst om, jeg manglede. Fordi det her fleksjobsystem simpelthen er så komplekst, siger Jeanett.
- Efter den nye fleksjobordning får jeg løn to steder fra – min arbejdsgiver og kommunen. Jeg får en opgørelse i min e-Boks hver måned fra kommunen, og jeg plejer at tjekke den. Men jeg er jo nødt til at stole på, kommunen regner rigtigt, for det er ikke til at finde rundt i selv. Jeg er også med i en Facebookgruppe for fleksjobbere, og der skriver folk dagligt om, at de ikke kan finde ud af det med lønloft og fleksløntilskud og alt muligt. Der er rigtig mange fleksjobbere, der er fuldstændig lost og ikke kan finde ud af det her. Derfor er jeg også glad for, at jeg er medlem af en fagforening, jeg bare kan henvende mig til.
Regn efter
Mette Vallentin fra HK it, medie & industri Hovedstaden giver Jeanett ret: Systemet er indviklet, og udbetalingerne fra kommunen vanskelige at gennemskue.
- Det kan være meget svært for en fleksjobber at vurdere, om man får den korrekte udbetaling fra kommunen eller ej, siger hun.
- Derfor er det en god idé at regne efter og se, om det virker nogenlunde rigtigt. Det kan man gøre på nettet, hvis blot man kender sin timeløn inklusiv arbejdsgiverbetalt pension. Og hvis man stadig ikke kan få pengene til at passe, så står vi altid klar til at hjælpe.
Sådan tjekker du dit fleksløntilskud