Illustration: Tone Thoresen / Koalitionen.dk

Influenzasæsonen har ramt os, men hvornår er man egentlig syg nok til at blive hjemme? Det findes der ingen regler for, men svaret er alligevel ganske enkelt: 

- Hvis du føler dig for syg til at passe dit arbejde, er du for syg til at passe dit arbejde. Det er kun dig selv og eventuelt din læge, der kan vurdere det, siger faglig chef i HK Handel, Kim Jensen.

Din arbejdsgiver kan bede om en friattest (lægeerklæring), der bekræfter, at du er syg. Som udgangspunkt er det først muligt at bede om efter tre dages sygdom, og arbejdsgiveren skal selv betale attesten. Attesten bekræfter kun, at du har været eller stadig er syg. Den fortæller ikke, hvad du fejler, eller hvordan du evt. er i behandling.

3 TING, DU SKAL vide, NÅR DU MELDER DIG SYG:


Det er en privatsag, hvad du fejler
Du er ikke forpligtet til at fortælle din chef, hvad du fejler, og han eller hun må heller ikke spørge om det. Men det er god stil at oplyse – hvis du har en ide om det – hvornår du forventer at være tilbage, så din arbejdsplads evt. kan tage hensyn til dine kolleger og opgaver. Er du mod forventning ikke klar til den tid, kan du give besked om ændringen, og så er du selvfølgelig stadig sygemeldt.

Din chef må ringe - men under ingen omstændigheder presse dig
Bliver det nødvendigt, kan din chef af hensyn til kollegerne og dine arbejdsopgaver være nødsaget til at kontakte dig, selvom du har meldt dig syg. Det må han gerne, men han må under ingen omstændigheder forsøge at presse eller chikanere dig tilbage på arbejde igen. Hvis du oplever, at chefen ringer for at få dig hurtigere tilbage på arbejde, eller du på anden måde føler dig chikaneret af opkaldet, er det vigtigt, du kontakter din tillidsrepræsentant eller lokale HK-afdeling.

Det er forskelligt, hvordan man skal melde sig syg
Du skal så hurtigt som muligt melde dig syg. Men det kan være forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads, hvordan, hvornår og til hvem, du skal melde dig syg. Tjek personalehåndbogen, eller spørg din tillidsrepræsentant eller chef, hvad der gælder hos jer. Det er dit ansvar, at sygemeldingen ender det rette sted, og bliver modtaget til tiden.

Kontakt din afdeling på tlf.: 7011 4545

mere viden om sygefravær:  

Ret til fravær, når du skal til lægen 

Ret til fravær, når børnene er syge 

Ofte stillede spørgsmål om sygdom 

 

Se også sygeguide.dk, hvis du vil vide mere om længerevarende sygdom, sygedagpenge, hvis en kollega bliver syg og meget mere.