Allerede i foråret 2020 satte DL-F fokus på corona-situationen med en række nyheder på hjemmesiden om alt fra hjemmearbejde til værnemidler. I denne nyhed forsøger DL-F at samle op på de gode råd, tips og tricks, som stadig er anvendelige her i starten af 2021. 

 

HK giver dig overblikket

HK har udarbejdet en temaside med gode anbefalinger i relation til dit arbejdsliv. Du finder både sider til dig, der er i arbejde, og sider til dig, der er ledig her: Få overblik her.

Fagbevægelsens Hovedorganisation har udarbejdet en vejledning med spørgsmål og svar, som har til hensigt at svare på nogen af de oftest stillede spørgsmål om corona og covid-19. Du kan f.eks. læse om coronatest og vaccinationer her: Få svar på dine spørgsmål om Corona.

 

Arbejdsmiljøet

Laboratoriets indretning kan være svært at gøre noget ved. Udfordringen er jo ganske indlysende, at det ikke er så let at flytte rundt på laboratorierne, så man kan overholde afstandskravene – eller arbejde hjemmefra med alt laboratoriearbejdet.

Er der begrænset plads i laboratorierne, kan en løsning være at anvende mundbind eller visir, såfremt man har arbejdsopgaver, hvor afstandskravet mellem kollegaerne ikke kan overholdes. Det kan også overvejes at sætte plexiglas op mellem arbejdsstationerne – herunder på kontorpladserne.

Ikke desto mindre ved DL-F, at der er kan opstå bekymringer om smitterisiko på arbejdspladserne, fordi de fleste laborantarbejdspladser fortsat er ensbetydende med fremmøde for laboranterne.

BFA Velfærd og Offentlig administration har udarbejdet en temaside om covid-19 og arbejdsmiljø. Her kan du få gode råd til din arbejdsplads, læse om gode erfaringer fra andre arbejdspladser og meget mere. Læs mere her: COVID-19 og arbejdsmiljø.

Med redskaberne fra BFA får du både anbefalinger ved anvendelse af mundbind og visir og gode råd til, hvad I kan gøre på arbejdspladsen for at forebygge mistrivsel og styrke det psykiske arbejdsmiljø både for de kollegaer, som møder op på arbejdspladsen hver dag, og for de som arbejder hjemmefra.

Desuden har BFA Industri udarbejdet et COVID-19 Idékatalog, som er baseret på indsamlede ideer og eksempler på konkrete tiltag i produktionsvirksomheder, som hver især kan medvirke til at begrænse smitterisikoen i forhold til covid-19.

 

Arbejdsskader

DL-F ved, at på mange laborantarbejdspladser er der indført krav om mundbind og/eller visir. Men vær opmærksom på, at langvarig brug af værnemidler kan give gener. DL-F anbefaler, at arbejdsmiljøorganisationen inddrages, såfremt der indføres krav fra ens arbejdsgiver om brug af mundbind og/eller visir. 

Hvis du oplever gener som følge af brug af værnemidler på arbejdet, f.eks. udslæt mv., er det vigtigt, at du går til din praktiserende læge for at blive undersøgt. Ofte vil generne opstå efter længere tids brug af mundbind og/eller visir, hvilket betyder, at der kan være tale om en erhvervssygdom, som skal anmeldes. 

Vær samtidig opmærksom på, at bliver du ramt af covid-19, kan det muligvis betragtes som en arbejdsskade. Hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring kan du læse mere her: COVID-19 og arbejdsskader.

Har du spørgsmål eller brug for hjælp til at anmelde en arbejdsskade, kan du altid kontakte DL-F, faglig sekretær Helle Vendelbo Jensen på helle.vendelbo@hk.dk eller 33304169.

 

Hjemmearbejdet

Arbejder du hjemmefra – eller har du behov for at arbejde mere hjemmefra, som situationen er lige nu – anbefaler DL-F, at du spørger din arbejdsgiver, om du kan benytte denne corona-situation til lidt ekstra efteruddannelse. Det kan lade sig gøre ganske gratis som DL-F medlem og kan tages hjemmefra som onlinekurser. 

DL-F udbyder tre online programmeringskurser, som du kan læse mere om her: 

Kom i gang med programmering - for begyndere

Python - en nemmere start på programmering

Studieteknik – onlinekursus

HK online kurser finder du desuden en række onlinekurser om alt fra Microsoft office-pakken til sprogkurser. 

Husk også på det gode arbejdsmiljø derhjemme. Arbejdstilsynet har her samlet en række anbefalinger: Hvordan kan man tilrettelægge hjemmearbejdet, så det fungerer godt? HK Privat har udarbejdet denne tjekliste for dig som medarbejder med hjemmearbejde: Tjekliste vedr. hjemmearbejde

 

Laborantpraktikanterne

I denne corona-situation er det vigtigt, at vi på trods af evt. arbejdspladsudfordringerne gør vores bedste for at sikre et godt uddannelsesforløb for vores praktikanter. Her får du tre gode råd om praktikanterne.

  1. Er du vejleder/tillidsrepræsentant på en arbejdsplads, opfordrer DL-F til, at I fortsætter jeres ansættelsesprocedurer af praktikanter i denne tid – hold evt. jobsamtalerne online. 
  2. Er jeres arbejdsplads ramt af hjemmearbejde eller hjemsendelse, er DL-F’s anbefaling, at I gør alt, hvad I kan for at holde praktikanterne på arbejdspladsen. Det gælder også for de praktikanter, der starter i praktikforløb i løbet af foråret. Har I som vejleder/tillidsrepræsentant ansættelsesmæssige spørgsmål om jeres praktikanter, så kontakt enten DL-F eller jeres lokale HK-afdeling.
  3. Er du praktikant, så kontakt din skole for planlægning af særligt dit afsluttende projekt, uanset om du arbejder fuld tid på dit praktiksted eller arbejder delvist hjemmefra, for at drøfte, om der er udfordringer ift. især det praktiske laboratoriearbejde. Forud for din snak med skolevejlederen, anbefaler DL-F, at du selvfølgelig også vender det med din vejleder på din arbejdsplads. 

 

Kontakt DL-F

Skriv til os på dlf@hk.dk eller ring T: 33304470, hvis du har spørgsmål til dit arbejdsliv og covid-19.