Download og læs Chefgruppens nye pjece med gode råd om at vende tilbage til arbejdspladsen efter corona (pdf).

Vi mennesker er robuste og resiliente. Det har coronakrisen om noget bekræftet – vi har gennemlevet kæmpestore og vilde forandringer. Vi har klaret det, livet er gået videre. Men det har også en pris.

- Udmattelsessymptomer med bl.a. mistrivsel, ensomhed og tristhed har meldt sig hos mange, fordi krisen har trukket ud. Og derfor kan vi ikke ”bare” vende tilbage til arbejdspladserne og forsætte, hvor vi slap før krisen.

Forandringer kræver mental energi

Sådan siger organisationspsykolog Marie Kingston fra Kingston Consulting, som for HK Kommunal Chefgruppen i en ny pjece har udarbejdet en stribe gode råd til ledere om, hvordan de bedst muligt støtter både medarbejderne og sig selv i at starte fysisk på arbejdspladsen igen. Selvom ingen faktisk ved, hvordan den nye virkelighed bliver, påpeger Marie Kingston.

- Men vi ved, at forandringer kræver mental energi. Og det at vende fysisk tilbage til jobbet er endnu en forandring. Så selvom de fleste ser med glæde og lettelse frem til at starte igen, vil alle have oplevelser og erfaringer med i rygsækken fra coronakrisen. Så lederne ser ind i en myriade af reaktioner – nogle måske endda modsatrettede. Samtidig har vores relationer forandret sig – både medarbejderne imellem og mellem ledere og medarbejdere. Derfor er der brug for at trække en streg i sandet, inden vi bare går i gang igen.

Vi går ikke tilbage i udvikling

Dertil kommer, pointerer Marie Kingston, at vi mennesker aldrig ”går tilbage” i udvikling.

- Vi går ind med de nye erfaringer, vi har fået – både de positive og de negative. Nogle har elsket at arbejde hjemmefra, være tæt på familien, hjemmet og måske slippe for at pendle langt. Andre har hadet det – haft hjemmeskoling af børn, dårlige arbejdsforhold og savnet fællesskabet med kollegerne. Og mange er trætte af virtuelle møder med de misforståelser og tvetydigheder, de også rummer.

Endelig har de fleste ledere været på tre- eller firedobbelt overarbejde under krisen, mener Marie Kingston.

- Hold da op, hvor har mange været pressede! Man har skullet drive hele forandringsprocessen med at organisere arbejdet på en ny måde, tage sig af medarbejderne, både lavpraktisk og psykologisk, og samtidig sikre så almindelig drift som muligt. Og hvor har ledere kunnet gå hen med egen tvivl og ensomhed?

Saml tropperne første dag

Marie Kingston opfordrer derfor ledere og chefer til allerede første dag at samle alle medarbejdere.

- Sig højt, at det har været det vildeste år, at der har været så forskellige relationer og reaktioner. At vi kommer med alt muligt i bagagen, så vi må udvise tålmodighed, tolerance og omsorg overfor hinanden. Ingen top-performer fra dag 1. Og pointér, at medarbejderne skal komme til ledelsen, hvis noget trykker dem. Som leder ville jeg også ret hurtigt tage en status 1:1 med alle. Og jeg ville give plads til sociale arrangementer, fordi relationerne jo skal genstartes.

Erfaringsopsamling: Lav en retrospekt

Desuden er det en god ide at samle op på læring og erfaringer fra coronakrisen, mener Marie Kingston.

- IT-folk laver en retrospekt, når et projekt er slut: Hvad har vi lært, hvad tager vi med videre, og hvad gør vi aldrig igen. Under corona har mange opdaget og afprøvet nye måder at arbejde på, skinmanøvre er renset ud, møderne er blevet mere effektive, men også mindre nærværende. Jeg tror, at det er vigtigt at sikre, at vi ikke i bestræbelserne på at komme ”væk” fra corona, smider barnet ud med badevandet – altså glemmer vigtige erfaringer som kan bruges fremover.

Marie Kingston coacher og rådgiver ledere og organisationer og har skrevet bøgerne Førstehjælp til stressramte (2020) og Stop stress. Håndbog til ledere (2016) sammen med Malene Friis Andersen.

Download og læs Chefgruppens nye pjece med gode råd om at vende tilbage til arbejdspladsen efter corona (pdf).

Gode råd om at vende tilbage til arbejdspladsen efter corona

5 gode råd til dig som leder:

  1. Kommuniker klare og realistiske forventninger
  2. Giv plads til social genstart
  3. Sæt kerneopgaven i fokus
  4. Vis empati og hold øje med tegn på stress
  5. Tag den vigtige læring med og hold fast i nye vaner.

4 gode spørgsmål at stille dig selv som leder:

  1. Hvad har corona-nedlukningen gjort ved mig, og hvad har jeg lært?
  2. Hvad er jeg her for, og hvad er det vigtigste?
  3. Hvordan har jeg det, og hvad har jeg brug for?
  4. Hvem er min supportgruppe, og hvem kan hjælpe mig?

    Kilde: Marie Kingston.